A cím a táborunk neve is volt egyben. A helyszín a csernátoni Ika vár alatti tábori hely volt, amelyet a Bod Péter Tanítóképző Pro Schola Egyesülete működtet. A tábor a Zöld Nap Egyesület keretén belül szerveződött július 1-3-ig.

A táborban készült fotók megtekinthetőek az egyesület facebook oldalán.

A felnőtt felügyelők az egyesülettől voltak, név szerint: Ráduly Attila, az egyesület elnöke, Derzsi Katalin, egyesületi tag, Hodor Enikő a szervezet önkéntese, az osztrák Melissa Öller és a spanyol Clara Bejarano Sanchez EVS önkéntesek. 23 gyermek vett részt, főképp IV- VII. osztályos gyermekek, de voltak ennél kisebbek is.
Mivel társadalmunkban sok olyan dolog lejátszódik, amelyek negatívumként hatnak a gyermekek testi- lelki fejlődésére, tábor alapgondolatai közé olyanokat sorakoztattunk fel (és nagyrészt meg is valósítottunk) mint: a természethez való közelkerülés, a környezettudatos- és egészséges életmód fejlesztése, egymásra való odafigyelés, pozitív életszemlélet alakítása, technikai dolgok használatának lecsökkentése. Nagy hangsúlyt fektettünk a következő szabályokra is:
1. Odafigyelünk egymásra
2. Meghallgatjuk egymást
3. Elfogadjuk egymást olyannak, amilyen
4. Segítünk egymásnak
5. Csak pozitív és szép szavakkal ajándékozzuk meg egymást
Programjainkban sikerült megvalósítsuk: kirándulás az erdőben, az erdő növény- és állatvilágának megfigyelése, gyógynövények gyűjtése, különböző fák megfigyelése és megnevezése, a természet hangjának tudatos meghallgatása, bóklászás a patakban, kavicsgyűjtés, majd azok festése, közös ebédkészítés, szelektív hulladékgyűjtés (papír, szerves hulladék, műanyag, vegyes), drámajátékok, reggeli torna, a ,,Bicikli, biciklizés története ” előadás meghallgatása, népdaléneklés, kísérletek, állandó sarkok működtetése (mint: zenesarok, mesesarok, teázó sarok, kézimunka sarok, rajz-festés sarok), szabadtéri játékok, Ika vár történetének felolvasása a gyerekek által, tábori olimpia, tehetségek bemutatója ugyanakkor a közelben lévő vízimalom avató meghívására is elmentünk.
A gyermekek a tábor ideje alatt nagyon jól érezték magukat, ismeretségek, barátságok szövődtek, reményeink szerint, ha kevés mértékben is, beleszövődik életükbe ez a fajta életszemlélet.

Hogy mindez megvalósulhatott hálás köszönetemet fejezem ki a Pro Schola Egyesületnek, hogy rendelkezésünkre bocsájtották az épületet, hogy lehetőséget adtak a táborra, Ráduly Attilának, aki az elejétől fogva támogatta a tábor létrejöttét nagy mértékben besegítve a programok szervezésében, Derzsi Katalinnak, aki nagyon finom ebédeket készített a táborozóknak (mindhárom nap), és számos programban lelkesen besegített, Clarának és Melissának, akik szintén segítkeztek mindenben.
Köszönet a szülőknek megbízva bennünk három napra elengedték gyerekeiket és gondosan felcsomagolták őket, betartották a megbeszélt időpontokat. Végül, de nem utolsó sorban a gyerekeknek is köszönetemet fejezem ki, hogy betartották a szabályok nagy részét, hogy sok derűs, vidám arc vett körül a három nap alatt, hogy érdeklődéssel részt vettek a programokon, hogy besegítettek a tábori teendőkbe.

Szerző: Hodor Enikő, táborszervező
Fotó: Clara Bejarano Sanchez