Huszonharmadik nemzeti estjét tartotta meg a járványügyi előírások betartásával a Zöld Nap Egyesület április 1-én a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Nagytermében. Ezúttal Grúzia kultúrájával, szokásaival ismerkedhettek meg a résztvevők 24 éves Ana Jgerenaia interaktív bemutatója révén. A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

A csütörtök esti grúz nemzeti est több mint ötvenfős közönségét Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki többek között kiemelte, hogy Grúziát második alkalommal sikerült bemutatniuk. Ana ESC-önkéntes a Heal the earth, reloaded edition! projekt keretében május végéig tevékenykedik a Zöld Nap Egyesületnél. A több mint egy órás interkulturális estet Sebestyén Henrietta a szervezet tagja tolmácsolta. Ana bemutatóját az ország történelmi és földrajzi jellegzetességeinek ismertetésével kezdte, majd annak látványosságait, népviseletét, szokásait, élővilágát és híres személyiségeit ismertette. A résztvevők többek között megtudhatták, hogy a lakosság túlnyomó többsége a grúz ortodox egyházhoz tartozik. A vallási identitás erős kulturális tényező, amely meghatározza az uralkodó társadalmi értékrendet. A legfontosabb ünnepek témaköre kapcsán kiderült, a grúzok kifejezetten szeretik a különböző ételkülönlegességek köré épülő fesztiválokat. A legfontosabb nemzeti ünnepük a május 26-ai Függetlenség Nap és a március 9-ei Győzelem Nap. Az ország fővárosában Tbilisziben a Győzelem napján izgalmas programok zajlanak, a táncolástól a menetelő zenekarok fellépéséig, valamint az örök láng és a park emlékművének lábához történő virágfektetéssel.

A videóbejátszásokkal színesített előadás egyik meglepetéseként Ana grúz nyelven egy csodálatos verset szavalt el. Az esemény záró akkordjaként egy rövid kvíz játékra is sor került. Az est végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadóknak.

A rendezvény lehetőségét az Európai Szolidaritási Testület és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Ayten Kurnaz