Hármasfogat –rajz, metszet és festmény kiállítás Kézdivásárhelyen.

2022. október 2-án vasárnap 12:00 órakor nyílik a kézdivásárhelyi Céh Múzeum Incze László kiállítótermében a Hármasfogat című kiállítás. E rendkívüli tárlaton, kolozsvári akkor még Ioan Andreescu nevét viselő képzőművészeti főiskola 1973-74–ben végzett három kőlönböző műfajban alkotó munkáiból láthatnak egy válogatást, nevezetesen néhai Borbély Sándor reklámgrafikus, néhai Vetró Bodoni Zsuzsa grafikus és Vetró András szobrász. A tárlat anyagát magángyűjteményekből és a leszármazottak és családtagok beleegyezésével és segítségével bocsájtották a szervezők részére.

Borbély Sándor grafikus 1948-ban Somkeréken született, meghalt 2017 Bukarestben. 1973-ban a főiskola elvégzése után, szintén grafikus feleségével Borbély Jutkával Bukarestben telepednek le. Sándor reklámgrafikusként és grafikai szerkesztőként dolgozik különböző szaklapoknál, folyóiratoknál, diákkiadványoknál és kiadóknál illusztrál és szerkeszt. Ez mellett saját műtermében készítette nagyméretű akvarell festményeket, kollográfiákat, aquatinta-, mezzotinta és fémmetszet sorozatait melyekkel több hazai kiállításon és külföldi pályázaton, biennálén vesz részt. Felesége évekig a bukaresti tanfelügyelőség képzőművészeti szakinspektora és tankönyvszerkesztő valamint nyugdijazásáig a magyar nyelvű Ady Endre líceum rajztanára. Borbély Sándor nagyszámú hagyatékát két fia Borbély Albert és Róbert vigyázza.

A virtuális szál mély mindhárom képzőművészt egykalap alá hozza nem csupán a kolozsvári főiskola, hanem családi szálak is. Ugyanis Borbély (született Vajda) Jutka, néhai Vetró Bodoni Zsuzsa (1951-2020) édesanyjának testvére. A kolozsváron született grafikus 74-ben Kézdivásárhelyre telepedik férjévével. Itt él, alkot, tanít a Nagy Mózes Líceum rajztagozatán. Pasztellmunkáival, grafikáival csoportos tárlatokon szerepel, itthon és külföldön egyránt. Ez alkalommal kisméretű tusrajzokkal és grafikai eljárásokkal készült alkotásokkal találkozunk.

Vetró András szobrász, Temesváron született 1948 október 14-én. A 74-től, a néhai Kosztándi művészházaspár által létrehozott székelyföldi rajziskolán szobrászatot, mintázást és művészettörténetet tanított. Ezen a tárlaton ceruzarajzokkal, tervekkel és gipsz domborművekkel jelentkezik. Az egyedülálló tárlatot Dr. Deák Ferenc műkritikus méltatja, közreműködik Józsa Irén tanárnő, a kiállítást szervezte és plakátot készítette Dr. Dimény Attila múzeumigazgató.

A kiállítás október végéig megtekinthető kedd-vasárnap 10:00-17:00 óra között.