Három hét múlva kezdődik a Filmtettfeszt

A fesztivál idén is Kolozsvár központtal, 15 további településen zajlik az október 4. és 8. közötti időszakban. A Filmtettfeszt nyitófilmje a 20 éves Kontroll lesz. A film kolozsvári vetítésén és az azt követő közönségtalálkozón részt vesz a főszerepet alakító Csányi Sándor színművész.
Október 4-én, az elmúlt két évtized legsikeresebb magyar kultfilmje, a Kontroll vetítésével kezdődik a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 23. kiadása Kolozsváron. A következő napokban helyi szervezőpartnereinknek köszönhetően meg lehet majd nézni egy-egy magyar filmes válogatást Temesváron, Aradon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Nagybányán, Szamosújváron, Tordaszentlászlón, Nagyszebenben, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Gyergyóban, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is.

Antal Nimród Kontroll című alkotása az elmúlt két évtized egyik legsikeresebb magyar filmje. Az Egyesült Államokban felnőtt, hollywoodi filmeken nevelkedett és videoklip-készítői háttérrel rendelkező alkotója szabadon és merészen nyúlt a műfajokhoz. Ez volt az első magyar film, ami teljes egészében a budapesti metróban forgott, és bár keverednek benne a vígjáték, a romantikus és a társadalmi filmdráma, valamint a pszichothriller műfaji elemei, képi világa mindvégig kiegyensúlyozott és izgalmas marad.

Hétköznapi hősei a metró jegyellenőrei, akik az utasok megvetése közepette próbálják végezni hol csak megalázó, hol testi épségüket is veszélyeztető munkájukat. A legrejtélyesebb köztük a harmincas éveihez közelítő Bulcsú, aki egy sikeres mérnöki karriert félbehagyva menekült a föld alá, és még a munkaidő lejárta után sem hajlandó elhagyni a metró területét. Hétköznapjainak egyhangúságát csak egy bájos lány és egy utasokra vadászó sorozatgyilkos megjelenése kavarja fel.

Akárcsak az előző években, a Filmtettfeszt műsora idén is szemleszerűen épül fel: az elmúlt egy-két év friss magyar filmjeiből válogat a lehető legszínesebb műfaji válozatosság elve szerint. A filmeket román felirattal vetítjük, a program nemsokára elérhető lesz a filmtettfeszt.ro -n. A fesztivál versenyszekciója, a Filmgalopp filmjeit a kolozsváriak pénteken, október 6-án nézhetik meg, de több másik helyszínen és online is elérhetőek lesznek néhány napig: a közönségszavazás online fog zajlani. (A versenybe került alkotások listája megnézhető itt https://filmtettfeszt.ro/Osszeallt-a-Filmgalopp-idei-mezonye )