Csütörtök délután több mint hatvan érdeklődő jelenlétében mutatták be az ozsdolai Zsögön Zoltán Művelődési Otthonban Kis Emese Háromszéki emlékfák nyomában című könyvét. A Bod Péter Tanítóképző oktatója több éves munkával kötetbe gyűjtötte a millenniumi és erzsébeti emlékfákat, illetve a kastélyparkokat, emlékerdőket, a könyvben gazdag, színes képanyag és könyvészet is található. A könyvbemutatón készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

Az első kötetes szerző művét Ambrus Ágnes, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa, a kötet lektora méltatta, aki azt emelte ki, hogy a könyv összefogás, együttműködés eredményeként született, amiben a tanítóképző diákjai, tanárai és a Zöld Nap Egyesület önkéntesei vállaltak fontos szerepet. Kis Emese arról beszélt, hogy 1996-ban, a millecentenárium évében kezdte el a kutatómunkát, akkor figyelt fel az emlékfákra, kezdett el levéltárakban és könyvtárakban kutatni, majd kerékpárral végigjárta Felső-Háromszéket, Orbaiszéket és végül Erdővidéket. A kutatómunkába diákjait és tanár kollégáit is bevonta, akikkel közösen jelölték meg négynyelvű emléktáblákkal az öreg fákat. A szerző azt is elmondta, a Molnár Józsiás park fáinak felleltározásában nagy segítséget kapott Kelemen Zsolt környezetmérnöktől, Márkos Ágnestől illetve Ráduly Attilától, a Zöld Nap Egyesület elnökétől.

A könyvbemutatón az alkalomhoz illő szavalattal és énekszóval közreműködtek az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola (Földes Levente, Szőcs Tamás és Hodor Balázs) és a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tanulói (Pálkó Bernát és Lázár Kriszta).

A jelenlévők köszönik Domokos Tündének és csapatának a szívélyes fogadást és meghívást.
Fotó: Derzsi Katalin