Öt év egyetem után mit tehet az ember, ha nem talál olyan munkát, amit szívesen végez ? -Tettem fel a kérdést magamban. Még anno a tanuló éveim alatt néha hazajárva Kolozsvárról szakítottam időt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület különböző tevékenységeire. Próbáltam hűséges maradni a szervezethez a távollétemben is. Ennek meg is volt a jutalma, hiszen 2018 végén kaptam egy lehetőséget, hogy részt vegyek mint önkéntes egy több mint fél éves projektben, Budapest legmenőbb adományboltjában, Profilantrópia szigetén. Az én tevékenységem 2019 február elején kezdődött és hét hónapig tartott.

Pár szóban a tényleges feladataimról. A teendőim változatosak voltak: pénztárgép kezelése; adományok beárazása; levelek-hivatalos dokumentumok feladása kis papírmunkával fűszerezve.

Munkatársaimmal jó kapcsolatot ápoltam, ugyanis egy olasz és egy dél-amerikai lánnyal dolgoztam együtt és szintén velük osztoztam egy háromszobás, nagyon hangulatos lakáson, Budapest belvárosában. Sara és Giuliana nagyon jó fejek voltak, és annak ellenére, hogy napi 9–10 órákat töltöttünk együtt, különböző kultúrákból származtunk, ritkán voltak nézeteltéréseink.

A projekt alatt kétszer egy hétig tartó trainingen vettem részt, az úgynevezett arrival- és a midterm tréningeken, ami elképesztően jó volt. Itt megismerkedtem más, Magyarország területén tevékenykedő önkéntesekkel, többek között törökökkel, olaszokkal, spanyolokkal, de Indiából is voltak köztük. Ezeken a tréningeken nagyon szoros kapcsolatok alakultak ki közöttünk, reményeim szerint életre szóló barátságok. Az adománybolt mellett, a Filantrópia Egyesület foglalkozott még emutenyésztéssel és ipari kender termeléssel egy kis Dél-magyarországi faluban, Ágon. Ide is ellátogattunk, az egyik legérdekesebb három napot töltöttük itt el.

A hét hónap alatt rengeteget tanultam, betekintést nyertem más kultúrákba, volt lehetőségem továbbfejleszteni az angoltudásom. De ami a legfontosabb, sokat tanultam a fogyasztásról, az újrahasznosításról, a megunt tárgyak-, ruhák újbóli használatba helyezéséről. Ugyanis az adománybolt fő célkitűzése az volt, hogy összegyűjtse az emberek megunt dolgait és újra forgalomba helyezze, elkerülve, hogy a szemébe kerüljenek.

Összességében mindenképp ajánlani tudom, rengeteg lehetőség rejlik az Erasmus+ által támogatott projektben.