Hét településen zajlik a Berde Mózsa foglalkozás

Kovászna megye hét településen zajlik a Berde Mózsa kör Oktatás – Ismeret – Kultúra című projektje, melynek célkitűzése a szellemi és kulturális örökség ápolása, oktatása és népszerűsítése gyerekek és fiatalok körében színház, kortársművészet, vizuális készségek, népi kultúra (pásztorfurulya) témakörökben.

A Turulmadár Egyesület foglalkozásain közel 150 gyerek vesz részt Sepsiszentgyörgyön, Rétyen, Kökösön, Gelencén, Nagyajtán, Középajtán és Kálnokon. A műhelyfoglalkozásokon a kisiskolások megismerkedhetnek a színházművészettel drámapedagógiai játékok kapcsán, népi hangszerekkel és népművészeti kuriózumokkal, illetve a vizuális nevelés témában a fotó és film történetével, fényképezési technikákkal, valamint a fényképezőgépet és más tartozékait ismerhetik meg alaposabban. A projekt hatására bővülnek a gyerekek kulturális ismeretei, helyi szakmai szervezetek és szakemberek/művészek jutnak el vidéki településekre, ezáltal a legfontosabb eredménynek mondható a helyi kulturális örökésgünk megismertetése, továbbadása, erősítése a gyerekek körében is.

„Célunk a gyerekek kulturális nevelésén túl, egy olyan együttműködési hálózatot működtetni Kovászna megyében, ahol a gyerekek iskolán kívüli nevelését független civil szakmai szervezetek, szakemberek, művészek bevonásával végezzük, ezáltal biztosítva egy sokszínű fejlesztési lehetőséget úgy a kedvezményezettek, mint a résztvevő partnerintézmények és szakemberek számára” – mutatott rá Furus Levente, a Turulmadár Egyesület elnöke.

A járványhelyzet nagyon megnehezíti az egyesület munkáját, a megfelelő biztonsági előírásokat betartva valósulnak meg a tevékenységek, folyamatos újratervezés mellett. Minden településen védőmaszkot, kézfertőtlenítőt biztosít az egyesület egyaránt a gyerekek és az oktatók számára, valamint folyamatosan egyeztetnek a járványügyi helyzetről.

A projektben résztvevő partnerszervezetek a Fabatka Egyesület, az Osonó Színházműhely és a Magma Kortárs Egyesület, illetve együttműködünk a vidéki települések iskoláival, pedagógusaival, akik helyszínt biztosítanak és gyerekeket szervezik be a programba.

A program támogatói: Román Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, LC Packaing Kft. Sepsiszentgyörgy.