A tibeti mondás szerint az elkötelezett ember gyűjt hittel virágot. Kőrösi Csoma Sándor az őseink földjén szerette volna csokorba szedni a magyar nép eredetét. Elszánt és kitartó jelleme inspirálta többek közt dr. Bálint Gábort és Jakabos Ödönt is. Nyomdokaikba lépni viszont nagy feladat, ma is lehetetlennek tűnik bejárni Kőrösi országokat átívelő nagy útját, de saját kis otthonunk megismerése révén átélhetjük és ezáltal éltethetjük emlékezetük, továbbá egy gyalogtúra alatt tapasztalhatjuk is elkötelezettségük.
Erre invitál a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum, a Zöld Nap Egyesület és a Turisztikai Információs Iroda karöltve a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület összefogása által megszervezett honismereti emléktúra, amelyik április 11-én, reggel 9 órától veszi kezdetét a kézdivásárhelyi Székely katonanevelde belső udvarától.
Az út hossza összesen 25 km érintve Szentkatolna, Gelence, Haraly és Zabola releváns emlékhelyeit. A Kovásznára való érkezést 5 órára lehet számítani, ahol a résztvevők csatlakoznak ahhoz a fáklyás felvonulásához, melynek célja Csomakőrös.
A szervezők szeretettel várnak minden lelkes vállalkozót, azonban a visszaútat csak az eddig beszervezett diákoknak tudja biztosítani