A Zöld Nap Egyesület csapata 2017 november 15-én a Globális Nevelés Hetén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tizedik osztályosait látogatta meg, ahol egy félnapos környezetvédelmi aktivitást bonyolitott le. Az egyesület Krecht Gyöngyvér, Pénzes Ágnes és Kedves Laura pedagógusok meghívásának tett eleget. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a szervezet Facebook oldalán.

A Globális Nevelés Héten tematikus, non-formális rendezvényekkel egy-egy fontos társadalmi jelenségre hívják fel a tanulók figyelmét. A szerda délelőtti tevékenységet a nyolc éves Zöld Nap Egyesület fontosabb eseményeinek vetített-képes bemutatójával kezdték a zöld naposok külön kiemelve az Erasmus + program egyik legfontosabb alprogramját az Európai Önkéntes Szolgálatot (EVS) is. Az önkéntes szolgálat célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. A bemutatót követően az idén áprilisban kezdődött Don`t trash our future:RRR projekt EVS önkéntesei osztották meg az önkéntesség során szerzett tapasztalatait. Ezáltal a tizedikes diákoknak lehetőségük volt számos információt megtudni Örményországról és Spanyolországról, betekintést nyertek az adott helyszínek rejtelmeibe is, ugyanakkor Isabel Fernandez és Haykuhi Harutyunyan EVS önkéntesek a feltett kérdésekre válaszokat adtak.

Egy rövid szünet után a több mint nyolcvan résztvevő diák megismerte a Mathis Wackernagel kanadai ökológus által kidolgozott ökológiai lábnyom tesztet, mely segít meghatározni az emberiség bolygóra gyakorolt nyomásának mértékét. A teszt kitöltésével a tizedik osztályosok megtudhatták, hogy mekkora nyomot hagynak a Földön? Kiszámíthatóvá vállt, hogy egy személynek, családnak a megélhetéséhez mennyi területre van szüksége. Ezen számok ismeretében a Zöld Nap Egyesület elnökével közösen könnyen elsajátítható tippeket, tanácsokat beszéltek át az ökológiai lábnyom csökkentésére. A szerdai tevékenységen megvitatásra került egy ősszel igencsak aktuális, hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység hosszútávon óriási problémát jelent és mennyire káros az emberi egészségre, környezetre egyaránt.

A zöldnaposok ezzel a programmal a környezettudatos nevelésre szerettek volna egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve a fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy jobban vigyázzanak környezetükre, ne pazaroljanak.

Támogató: Erasmus + program.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Derzsi Katalin