MAGMA Kortárs Közeg - MAGMA: N.E.U.R.O. és KOZOMA - fotó: Ördög-Gyárfás Ágota

MAGMA: N.E.U.R.O. és KOZOMA - fotó: Ördög-Gyárfás Ágota

» HOME - [a work in progress] című csoportos kiállítása

HOME - [a work in progress] című csoportos kiállítása - A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tartja HOME - [a work in progress] című csoportos kiállításának megnyitóját 2014. június 27-én, pénteken 19 órakor.Kiállító művészek: LÖRICZ Ágnes, Dan MIHALTIANU, SZATHMÁRY Lóránt, PITTMANN Zsófia, Doris SCHMID, Christoph SCHLESSMANN Megnyitóbeszédet mond LEHNER Andrea, a kiállítás kurátora.A kiállítás 2014., július 20-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.Bővebb információ: www.magmacm.roMartin Heidegger filozófus a modern ember növekvő hontalanságát 'létfeledésnek' nevezte, és Theodor Fontane író megállapította, hogy 'Csak idegenben tudjuk meg, hogy mit jelent nekünk a haza'.Ma a 'haza' fogalmának fergeteges reneszánszát tapasztaljuk, annak ellenére, hogy objektív módon aligha fogható meg. Míg egyeseknek giccses pátoszérzést, egy idealizált kliséfogalmat vagy csupán egy fikciót, addig másoknak az emlékek helyét, egy önmagában nyugvó, megőrzött világot jelent. Az ingázás a különböző életközéppontok között, melyek között az exisztenciánk felosztódik, mára normalitássá vált. Átok és áldás lenne ez egyszerre?Ebben az értelemben a kiállítás címe, HOME - [a work in progress], a csak nehezen megfogható haza-fogalomra vonatkozik, amely egyfelől normatív elképzelésekkel és konvenciókkal, másfelől gyökeres változásokkal és fluktuációkkal áll kapcsolatban.A kiállításon szereplő öt nemzetközi művész olyan kérdésfelvetésekre reflektál munkáiban, amelyek kihatnak a hétköznapi cselekvéseinkre, és megélt tapasztalatok különböző perspektíváit mutatják be. Honnan kapjuk az értékeinket, és egyáltalán, hová tartozunk? Szükségünk van a begyökerezettségre, egyáltalán lehetséges ez még? Hogyan őrizhetünk meg hagyományokat egy rohamosan az anonimitás irányába változó világban? Érezhetjük magunkat több helyen otthon? Ha igen, akkor ez jövőmodellé válik? A válaszok ezekre a kérdésekre tisztázatlanok és homályosak maradnak, mert egy állandó fejlődésben levő folyamat jellemzi őket éppúgy, mint a kiállításon bemutatott műveket.A posztkommunista időkben, 1990 után, elsősorban az erdélyi régiót hatalmas kivándorlási hullám jellemezte. Egy jobb élet reményében az emberek hazájuktól távol keresték az integráció új lehetőségeit. Egyeseknek sikerült, hogy elvárásaiknak és vágyaiknak új kifejezést adjanak, és távol a hazától találták meg a boldogságukat, mások a honvágytól hajtva visszatértek szülőhazájukba. Ebben az értelemben a HOME - [a work in progress] című kiállítás egy olyan helyen valósul meg, amelyet elidegenedés, elvándorlás, újrabeilleszkedés, kisebbségi kérdések és különböző kultúrák és nyelvek határoznak meg, így többletjelentése van a kiállítás kontextusában.LEHNER Andrea

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tartja HOME - [a work in progress] című csoportos kiállításának megnyitóját 2014. június 27-én, pénteken 19 órakor.

Kiállító művészek: LÖRICZ Ágnes, Dan MIHALTIANU, SZATHMÁRY Lóránt, PITTMANN Zsófia, Doris SCHMID, Christoph SCHLESSMANN 
Megnyitóbeszédet mond LEHNER Andrea, a kiállítás kurátora.

A kiállítás 2014., július 20-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.
Bővebb információ: www.magmacm.ro

Martin Heidegger filozófus a modern ember növekvő hontalanságát "létfeledésnek" nevezte, és Theodor Fontane író megállapította, hogy "Csak idegenben tudjuk meg, hogy mit jelent nekünk a haza".

Ma a "haza" fogalmának fergeteges reneszánszát tapasztaljuk, annak ellenére, hogy objektív módon aligha fogható meg. Míg egyeseknek giccses pátoszérzést, egy idealizált kliséfogalmat vagy csupán egy fikciót, addig másoknak az emlékek helyét, egy önmagában nyugvó, megőrzött világot jelent. Az ingázás a különböző életközéppontok között, melyek között az exisztenciánk felosztódik, mára normalitássá vált. Átok és áldás lenne ez egyszerre?

Ebben az értelemben a kiállítás címe, HOME - [a work in progress], a csak nehezen megfogható haza-fogalomra vonatkozik, amely egyfelől normatív elképzelésekkel és konvenciókkal, másfelől gyökeres változásokkal és fluktuációkkal áll kapcsolatban.
A kiállításon szereplő öt nemzetközi művész olyan kérdésfelvetésekre reflektál munkáiban, amelyek kihatnak a hétköznapi cselekvéseinkre, és megélt tapasztalatok különböző perspektíváit mutatják be. Honnan kapjuk az értékeinket, és egyáltalán, hová tartozunk? Szükségünk van a begyökerezettségre, egyáltalán lehetséges ez még? Hogyan őrizhetünk meg hagyományokat egy rohamosan az anonimitás irányába változó világban? Érezhetjük magunkat több helyen otthon? Ha igen, akkor ez jövőmodellé válik? A válaszok ezekre a kérdésekre tisztázatlanok és homályosak maradnak, mert egy állandó fejlődésben levő folyamat jellemzi őket éppúgy, mint a kiállításon bemutatott műveket.

A posztkommunista időkben, 1990 után, elsősorban az erdélyi régiót hatalmas kivándorlási hullám jellemezte. Egy jobb élet reményében az emberek hazájuktól távol keresték az integráció új lehetőségeit. Egyeseknek sikerült, hogy elvárásaiknak és vágyaiknak új kifejezést adjanak, és távol a hazától találták meg a boldogságukat, mások a honvágytól hajtva visszatértek szülőhazájukba. Ebben az értelemben a HOME - [a work in progress] című kiállítás egy olyan helyen valósul meg, amelyet elidegenedés, elvándorlás, újrabeilleszkedés, kisebbségi kérdések és különböző kultúrák és nyelvek határoznak meg, így többletjelentése van a kiállítás kontextusában.

LEHNER Andrea

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!