Az Incze László Céhtörténeti Múzeum, a Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Turisztikai Információs Iroda, illetve a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület összefogásával szerveztek tegnap mintegy 26 kilométeres honismereti gyalogtúrát Kézdivásárhelyről Kovásznára, amelynek végén a résztvevők csatlakoztak a 34. Csoma Napok fáklyás megemlékezéséhez. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A gyülekező 9 órakor Kézdivásárhelyen a felújított volt székely katonanevelde udvarán volt, tekintettel arra, hogy Kőrösi Csoma Sándor 1835-ben száz aranyat küldött haza Indiából, hogy az összegből ösztöndíjat létesítsenek a tanintézmény diákjai számára. Indulás előtt dr. Dimény Attila fő muzeológus tartott rövid eligazítást, elmondva azt is, hogy a gyalogtúra alkalmával Kőrösi Csoma Sándoron kívül a nyujtódi Jakabos Ödön (1940–1979) utazóra és a szentkatolnai Bálint Gábor (1844–1913) nyelvészre is emlékeznek. Onnan a zarándokok a református temetőbe mentek, ahol Bálint Gábor sírjánál dr. Borcsa János irodalomtörténész és -kritikus a nyelvzseni életét és munkásságát ismertette. Ugyanott a zarándokok Jakabos Ödön kriptájánál is megálltak, majd Fortyogófürdő felé indultak. A temetőbe a gyalogtúra résztvevőit dr. Jakabos Éva és dr. Jakabos Sára, Jakabos Ödön húgai is elkísérték.
A hatvan fős, zömében a Gábor Áron Szakképző Líceum, a Bod Péter Tanítóképző és a Nagy Mózes Főgimnázium diákjaiból és tanáraikból álló zarándokcsoport a céhes várost elhagyva Szentkatolna felé vette az irányt, ahol megtekintették a Bálint Gábor emlékét őrző szobrokat és a nevét viselő iskolát, majd Gelence érintésével Haraly­ban felkeresték a római katolikus templomot és temetőt. Zabolán megnézték a Csángó Néprajzi Múzeumot, illetve a kazettás mennyezetéről híres református templomot. A zarándokok délután fél hatkor érkeztek meg Kovásznára. A fürdővárosban körbejárták a városközpont nevezetességeit, majd csatlakoztak a 19 órától kezdődő fáklyás felvonuláshoz, amely a 34. Csoma Napok ünnepélyes megnyitója is egyben.
Szerző: Iochom István
Fotó: Dósa Csaba és Ráduly Attila
A beszámoló a pénteki Háromszékben jelent meg.