Székely Vágta - Székely Vágta

Székely Vágta

» Íjász világrekord született a Székely Vágtán

Íjász világrekord született a Székely Vágtán - Világrekord született a Székely Vágtán. Pászka Lehel lovas íjász 34 másodperc alatt teljesítette a kitűzött célt.

A világrekord-kísérletről:
A lovas íjász kantár és nyereg nélküli lovon, vágtában, 40 másodperc alatt próbál megtenni egy kört a versenypályán, ahol a pálya szélén azonos távolságra, 60 cm átmérőjű, a földtől 1.5 méterre elhelyezett, szám szerint 14 céltábla helyezkedik el, amelyekre íjjal és nyíllal ad le célzott lövéseket. A gyakorlat nehézségeit több pontba is lehet szedni. Mivel a lovon nincs kantár vagy kötőfék, amivel irányítani lehetne a lovat, ezért a lovas csak a lóval való kialakított kapcsolatra alapozhat, az egyensúly és együttműködés egy pillanatra sem szakadhat meg, mert ezzel nő a balesetveszély. A lövések pontossága bizonyítja az egyensúly és az irányítás tökéletességét, ennek hiányában nincs találat. A másik nehezítő körülmény, hogy kézből történik a töltés, azaz a 14 vesszőt az íjhoz hozzáfogva tartva indul el a lovas íjász. Ezeknek a vesszőknek az alakzata legyező formában áll, ez nagy sebességnél nagy szélnyomást  jelent, ami fokozza a töltés nehézségét, és annak esélyét, hogy valahányszor kivesz az íjász egy vesszőt a többit elragadja a szél. Mivel a pálya kör alakú, minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a centrifugális erő, ami megnöveli a kisodródás lehetőségét vagy a lovas esését a lóról.

fotó: Máthé Zoltán

Világrekord született a Székely Vágtán. Pászka Lehel lovas íjász 34 másodperc alatt teljesítette a kitűzött célt. A világrekord-kísérletről: A lovas íjász kantár és nyereg nélküli lovon, vágtában, 40 másodperc alatt próbál megtenni egy kört a versenypályán, ahol a pálya szélén azonos távolságra, 60 cm átmérőjű, a földtől 1.5 méterre elhelyezett, szám szerint 14 céltábla helyezkedik el, amelyekre íjjal és nyíllal ad le célzott lövéseket. A gyakorlat nehézségeit több pontba is lehet szedni. Mivel a lovon nincs kantár vagy kötőfék, amivel irányítani lehetne a lovat, ezért a lovas csak a lóval való kialakított kapcsolatra alapozhat, az egyensúly és együttműködés egy pillanatra sem szakadhat meg, mert ezzel nő a balesetveszély. A lövések pontossága bizonyítja az egyensúly és az irányítás tökéletességét, ennek hiányában nincs találat. A másik nehezítő körülmény, hogy kézből történik a töltés, azaz a 14 vesszőt az íjhoz hozzáfogva tartva indul el a lovas íjász. Ezeknek a vesszőknek az alakzata legyező formában áll, ez nagy sebességnél nagy szélnyomást jelent, ami fokozza a töltés nehézségét, és annak esélyét, hogy valahányszor kivesz az íjász egy vesszőt a többit elragadja a szél. Mivel a pálya kör alakú, minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a centrifugális erő, ami megnöveli a kisodródás lehetőségét vagy a lovas esését a lóról. fotó: Máthé Zoltán

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!