Az Ika vári Néptáncfesztiválra első alkalommal 1972-ben került sor Török Sándor, sepsiszentgyörgyi kultúra pártoló szakember kezdeményezésére a Csernáton község területén található IKA elnevezésű vár aljában. Az első alkalmon Csernáton csoportjai mellett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium néptánc-együttese is részt vett. A rendezvény 1990-ig minden évben megszervezésre került, évről-évre egyre gazdagabb programmal, majd 1990 után egy rövid megszakítás következett. 2001-től 2005-ig az eredeti helyszínen újra megrendezésre került, amelyet követően a következő években technikai okok miatt a falu központjába költözött, aztán lassan kimaradt a község kulturális életéből. 2013-ban egy lelkes fiatalszervező csapat az IKA Ifjúsági Egyesület keretében újraindította a már-már elveszőbe került rendezvényt. Az első két évben még a községközpontban került megszervezésre, majd 2015-ben és 2016-ban sikerült újra az eredeti helyszínén az IKA vár alatti völgyben megszervezni az eseményt.

CÉL
A rendezvény hosszú távú célja tárgyi és szellemi népi értékeink ápolása, éltetése és megőrzése, rövid távú céljai pedig a következők:
- néptáncaink és népi mesterségeink megőrzése, ápolása és a nagyközönség körében történő népszerűsítése;
- a csernátoni néptánccsoportok, kézművesek tevékenységének támogatása;
- a szórvány magyar közösségek néptánccsoportjai tevékenységének támogatása;
- a háromszéki és a szórványban tevékenykedő néptánccsoportok közötti kapcsolatok erősítése;


Az IKA vári Néptáncfesztivál 2017-es kiadására 2017. július 23-án kerül sor és az immáron eredeti helyszínen, a csernátoni IKA vár aljában sorra kerülő rendezvényen Kovászna és Hargita megyei, valamint szórványban élő magyar tánccsoportok vesznek részt - összesen mintegy 19 táncegyüttes, 350 személy (táncos és népzenész).
A szórványból érkező csoportok a rendezvény előestéjén, 2017. július 21-én, pénteken este érkeznek meg a községbe. Az első estét közösen töltik a csernátoni tánccsoport tagjaival, majd ezt követően lehetőségük adódik a többi háromszéki, székelyföldi meghívott csoporttal találkozni a rendezvény két napja alatt.
A fesztivál első napján egy közösen eltöltött délutánra kerül sor, ahol a tánccsoportok megismerkedhetnek egymással, kapcsolatokat alakíthatnak ki. Közös programokra, tematikus néprajzi előadásokra, műhely munkára, népi játékokra, valamint a tánccsoport vezetők kerek asztalára kerül sor. A napot közös táncház és táncos mulatság zárja be. A második napon a tánccsoportok közös gálájára, a Csernátoni Dalcsoport előadására, valamint bemutatóval és tevékenységekkel egybekötött kézműves vásárra, néprajzi kiállításra és játszóházra kerül sor. A második napi program ugyancsak táncházzal ér véget, a résztvevő zenészek és együttesek tagjai, valamint a nézőközönség részvételével.

A gálaműsor napjának tervezett programja:
11:00 - Ünnepi Istentisztelet a felsőcsernátoni Református Templomban;
12:00 - Játszóház megnyitása;
– Csernátoni népi alkotók kiállítása, és kézműves foglalkozások;
15:00 – Ünnepélyes megnyitó;
15:30 – A fellépő csoportok előadásai;
20:00 – Táncház;

A rendezvény támogatói:
1. Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.;
2. Kovászna Megye Tanácsa;
3. Csernáton Község Tanácsa;
4. Kovászna Gyöngye;

Szervezők:
IKA Ifjúsági Egyesület;
Haszmann Pál Közművelődési Egyesület;