IN SITU 2 csoportos kiállítás

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK: JAROSLAV KYŠA (Sk), SONJA HORNUNG & RICHARD PETTIFER (Au/De), MIRCEA NICOLAE (Ro), ION RÂMNIC & MIHÁLY ISTVÁN (Ro), BORSOS LŐRINC (Hu), IULIA TOMA & CLAUDIU COBILANSCHI (Ro), KISSPÁL SZABOLCS (Ro/Hu), SUGÁR JÁNOS (Hu), BARTHA JÓZSEF (Ro), CRISTI POGĂCEAN (Ro), MIKLÓSI DÉNES (Ro), MONOTREMU (Ro)

MEGNYITÓ: UNGVÁRI-ZRÍNYI Kata, 2017. december 8., péntek, 19 óra
MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

A kiállítás 2018. január 12-ig látogatható, hétfő és ünnepnapok kivételével, naponta 11:00–19:00 óra között.

A marosvásárhelyi B5 Stúdió idén ünnepli 10 éves évfordulóját. Az ARTeast Alapítvány égisze alatt működő artist-run space Bartha József műterméből kialakított kortárs művészeti tér. Kiállításokat, művészeti rezidensprogramokat, workshopokat, beszélgetéseket, bemutatókat szervez. Ezek mellett 30 év rendezvényszervezői tevékenység archívumának ad otthont. Az archívum szemléletmódjának sajátossága, hogy erőteljes konceptuális alapokról indulva reflektál mind a lokális környezet, mind a kelet-európai társadalom, mind pedig nemzetközi kontextusok kulturális és társadalmi jelenségeire.

Szellemi síkon az intézmény aktivitásának fontos inspirációs forrása a marosvásárhelyi valóság. Ez a környezet sajátos összetettségével elvezet olyan témákhoz, mint a nemzeti identitás kérdései – a két, nagyjából egyenlő lélekszámú etnikai közösség viszonyának tükrében, a nyilvános tér erőviszonyai – az etnikai elhatárolódás és a békés felszín alatt rejtőző kulturális tabuk miatt teljesen párhuzamos valóságok és városi terek jönnek létre a kognitív dimenziók szintjén; a közteret pedig a városlakók helyett a politikum lakja be. Mindezen tényezők hatása alá kerül a társadalom, annak belső dinamikája, valamint a művészet helyzete.

Az In Situ 2 című kiállítás anyaga több forrásból származik: az archívum reprezentatív válogatásából, kiegészülve az In Situ rezidensprogram keretén belül az archívummal dolgozó művészek projektjeivel, valamint az adott kontextusra és a kulturális termelés jelenségeire reflektáló alkotásokkal.
Az archívum ilyen jellegű kezelése megeleveníti és életben tartja a kulturális emlékezetet, valamint lehetővé teszi, hogy egy alternatív intézmény, sajátos pozíciójából beírja magát egy létező kultúrtörténeti diskurzusba, illetve saját diskurzust teremtsen. Az aktualizálás ugyanakkor a feldolgozott témák újratárgyalására, és ezáltal valóságok újrateremtésére ad lehetőséget.

https://www.facebook.com/events/351310135344243/