Hétfőn kezdik el újra a munkálatokat a Gábor Áron Oktatási Központnál, ahol 2007 óta indult el a Campus-program, azonban pénzforrás hiányában egészen eddig szünetelt a beruházás. Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Gábor Rezső, az iskolaközpont igazgatója sajtótájékoztató keretében ismertették az újrainduló projekt részleteit. Látványos tervet még nem tudnak mutatni, hamarosan az is elkészül, ígérték.

November 18-án, kedden Gyulafehérváron írta alá Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a Gábor Áron Oktatási Központ Campus-programjának szerződését. A céhes város önkormányzata régóta próbál megoldást találni az abbamaradt campus folytatására, Bokor Tibor polgármester azt mondta a sajtótájékoztatón, reménykedett abban, hogy úniós pályázat révén be tudják fejezni a létesítményt, mivel az önkormányzat költségvetéséből nem lett volna rá keret. Mint ismeretes, az iskolánál 2007-ben állami támogatásból kezdték el az építkezést, 2008-ig 5 millió lejes beruházást sikerült kieszközölni. Egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően hétfőtől indul újra a beruházás, amelyet 13 hónap alatt kell teljesíteni. A Campus-program összértéke megközelíti a 25 millió lejt, a befejezésre 19.833.318 lejt pályáztak meg. Az önkrományzat önrésze két százalék, azaz 396.666 lej. „Azért tartom nagyon fontosnak ezt a projektet, mert ezáltal jobb körülményeket lehet biztosítani a tanulóknak és tanároknak egyaránt, a szakember képzés is fellendülhet. Ez pozitívum lenne a városra nézve is, hiszen sok cégvezető panaszkodik arra, hogy nagy szakemberhiány van. A campuson lesznek szolgálati lakások is, amit a tanároknak, szakoktatóknak tud majd felajánlani az oktatási központ” – emelte ki Bokor Tibor polgármester.

Gábor Rezső, az iskola igazgatója reménykedve mesélt a projektről, elmondása szerint idén jubilál a szakiskola, éppen ebben az évben 45 éves, így ez a beruházás szép mérföldkő lesz az intézmény életében. „15-20 éve álmodtuk meg, hogy hogyan kéne befejezni a mostmár 45 éves szakiskolát, ideje már, hogy ezt tető alá is hozzuk” – vélekedik az igazgató. Ugyan nyolc évvel ezelőtt látványos tervrajz nem készült a projektről, az igazgató pontosan körülírt képet adott a megvalósuló munkálatokról. A campuson nyolc jól felszerelt laboratórium és kabinet kap helyet, lesz egy nagy aulája is, egy 400 férőhelyes terem, multifunkcionális helységekkel, amely akár különböző rendezvényeknek adhat helyet. Emellett 280 férőhelyes amfiteátrum és 15 összkomfortos lakás épül, amelyekhez lift is vezet majd, az étkezde emeletes lesz, konyhája jól felszerelt. Kellemes belső udvar és park jön létre, és parkolási lehetőség is lesz bőven. A szakoktatásra való tekintettel három iskolaműhelynek a felszerelése és modernizálása is benne van a tervben. „Ez a létesítmény a városnak és a környékének is nagy lehetőséget ad arra, hogy sokrétű tevékenységek folyjanak nálunk. Természetesen más oktatási intézmények is igénybe vehetik, ahogyan eddig is tették” – tette hozzá. Az igazgatónak egyetlen szívfájdalma, hogy a tornaterem átépítése nem kerülhetett bele ebbe a projektbe. „Nagyon szerettük volna, hogy lelátója is legyen a tornateremnek, hiszen nagyon népszerű. De mivel a régi tervet be kell tartani, erről most le kellett mondanunk. Bízom benne, hogy egy következő projekt folytán olyanná tudjuk tenni, hogy minden sportágnak megfelelő legyen, és akkor sportrendezvényekre is alkalmas lenne” – zárta tájékoztatóját Gábor Rezső.

A közbeszerzést még 2007-ben három megyei cég nyerte meg, a szabályzat pedig azt írja elő, hogy csak azok folytathatják a munkálatot, akik korábban megnyerték a jogot hozzá, ezért egészen bizonyos, hogy tudják tartani az egyéves határidőt. Hétfőtől bent már elkezdenek dolgozni, prioritásaik közé tartozik a villany- és fűtéshálózat cseréje. A két épület összekötését tavasszal kezdik el.