A székelyföldi települések lovasainak jelentkezését várják a Székely Vágtára, indul a Vágta-szezon, nagy erőkkel zajlik a galoppverseny idei kiadásának a szervezése. Minden, amit a tavaly megszerettünk, helyet kap a programban ebben az évben is, ezúttal viszont Mátyás király kora kapja a központi szerepet. Nagy örömmel nyugtázhatjuk, hogy visszatér Pintér Tibor és csapata, immár Magyar Nemzeti Lovas Színházként a Mátyás, az igazságos című rockoperával. 2015-ben a Székely Vágtát július 10-12. között tartják.

Sajtótájékoztató keretében ismertette a lovasesemény körvonalazódó programjait Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója május 14-én, csütörtökön. Mint kiderült, idén is két kategóriában futhatnak a lovak, a Góbé Futam ebben az évben is a nem ismert eredetű lovakat állítja rajthoz, a Székely Vágtán viszont változatlanul csak azok a patások indulhatnak, akik teljes egészében igazodnak a budapesti Nemzeti Vágta szabályzatához. A Székely Vágta futamainak előírása tehát szabályzatában és követelményrendszerében szervesen kapcsolódik a Nemzeti Vágtáéhoz, a Góbé Futamban induló lovak egészségügyi szempontból szintén meg kell feleljenek a Székely Vágta szabályzatának, azonban a lovak eredetét nem kell igazolni. Mindkét futamra a benevezés június 26-án, pénteken 12 órakor jár le – számolt be Sztakics Éva főszervező. „Az a célunk, hogy egyre kevesebb legyen a versenyző a Góbé Futamban, és egyre több a Székely Vágtában, de nem szeretnénk ellehetetleníteni azokat a településeket, akik szeretnének részt venni a galoppversenyen, de még nem tudták beszerezni a megfelelő, igazolt eredetű lovat lovasuknak” – emelte ki a főszervező. „Hiszünk abban, hogy idővel a települések versenyzői igazodni fognak a kitételhez, elfogynak a nem igazolt eredetű lovak, és mindenki a Székely Vágta-futamban tudja megmutatni lovastudását” – tette hozzá.

Pályázat a kísérőprogramokra
Az alpolgármester asszony azt is kiemelte, idén újdonságként pályázati kiírásban hirdetik a Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok szervezését, és esélyt adnak minden engedéllyel rendelkező természetes személy és/vagy törvényes keretek között létrejött jogi személy számára. Ennek részletei a www.szekelyvagta.ro honlapon, illetve a www.vadon.ro honlapon egyaránt megtalálható.

Mátyás, az igazságos
A Székely Vágta színfoltja, egyben legnagyobb kulturális produkciója a Magyar Nemzeti Lovas Színház darabja lesz, a Pintér Tibor – Szűts István által írt Mátyás, az igazságos című rockopera. Megszokott forgatókönyv szerint a produkciónak székelyföldi lenyomatai is lesznek, ugyanis a Háromszék Táncegyüttes tíz táncospárja már készül, hozzájuk csatlakoznak még a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Vadon Egyesület és a Barabás Lovarda lovasai. A produkció próbái Benedekmezőn lesznek, az előadást július 11-én, szombat este lehet megtekinteni. Nyilvános főpróbája péntek este, azaz július 10-én lesz.

Demeter János, a rendezvény társszervezője elmondta, igazodnak a tavalyi elképzeléshez, miszerint egy korszakhoz kötik a rendezvényt, és mivel az idei főprodukció Mátyás király szellemiségét hozza el, a rendezvény díszítésében is a Mátyás-korabeli világba röpít majd vissza.

A kísérőprogramoknál kiemelendő, hogy Sepsiszentgyörgy testvérvárosa, Kecskemét egy igazi kulturális csemegét küld ajándékként. Ha már Mátyás király korát idézi meg a rendezvény, ők a Mátyás Király Általános Iskola Mátyás Király citerazenekarát küldik el, akik 2014-ben országos népzenei minősítő fokozatot kaptak.

Lesz fogathajtás
Nagy József alelnök, társszervező azt emelte ki, hogy Kovászna Megye Tanácsa jelentős összeget fordít a Székely Vágta helyszínéül szolgáló Óriáspince-tető emlékparkjának felújítására, a faszerkezetet tölgyfára cserélik, valamint felújítják az emlékpark környékét is. Az alelnök kitért arra is, hogy izmosodik a fogathajtó verseny, jelenleg szervezés alatt áll ez a programpont is, a későbbiekben bővebb információkkal tér vissza.

Sztakics Éva szerint, az hogy a tavaly Zsigmond János a negyedik helyet hozta haza a Nemzeti Vágtáról, pezsdítőként használt a székelyföldi lovasoknak, még többen érdeklődnek, még elszántabban edzenek és készülnek az idei galoppversenyre a települések. Demeter János szerint lassan akkora az érdeklődés Székelyföldön a lovassportok minden ágazatában, hogy megfontolandó egy székelyföldi lovas szövetség létrehozása, amely erős szervezetként kézben tartaná a dinamikusan fejlődő székelyföldi lovasvilágot, követné az igényeket és fejlesztené a lovassportot Székelyföldön.

Tavalyi ló, új lovas
Sepsiszentgyörgy a tavaly vásárolt lovat küldi a küzdelemre idén is, ezúttal viszont Fazakas Alpár üli meg a lovat, aki rutinos versenyzőnek számít a Székely Vágtán. A 2015-ös Székely Vágtát élő közvetítésben a www.vadon.ro honlapon lehet majd követni, a versenyszabályzat, kiírás, tudnivalók a www.szekelyvagta.ro honlapról érhetők el.

Fotó: Deme Tamás