2023. augusztus 11. és 15. között a Zöld Nap Egyesület által lehetőséget kapott öt fiatal, Kanabé Kinga-Viktória, Kató Kincső-Barbara, Németh Piroska-Klaudia, Pénzes Botond-Mátyás illetve Straua Medárd, hogy vezetőjükkel a szervezet tagjával Fozocoș Georgevel elutazhassanak Észak-Macedónia Prilep nevű városába, és részt vehessenek az "INTO THE VIRTUAL" című ifjúsági cserében, melynek célja az volt, hogy megismertessék a fiatalokkal, milyen lehetőségeik vannak az online világban, hogyan tudják céltudatosan és ésszerűen használni azt. A nemzetközi találkozón készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

Projektünk első estéjét egy rövid kis frappáns ismerkedős játékkal indítottuk, hogy megismerjük azokat a macedón és horvát résztvevőket, akikkel az elkövetkezendő napokban együtt fogunk tevékenykedni. A második napunkon vetettük bele magunkat igazán a program témájába. Ezen a napon, és az elkövetkezendő reggeleken is, mindig bemelegítő játékokkal kezdtük a tevékenységeket. Ezek rövid, minden jelenlévőt bevonó játékok voltak, és valóban egyfajta ébresztőként szolgáltak a brigádnak. A második napunk Prilepben szombatra esett, és kezdetben egy kiselőadást hallhattunk az Erasmus+ előnyeiről, és annak a szakaszairól, lehetőségeiről a különböző korosztályok számára. Itt többek között olyan érdekes fogalmakkal ismerkedhettünk meg, mint a "job shadowing", amely szakmai megfigyelést, szakmai továbbképző tanfolyamokat takar, de sok más hasonló területekre is rávilágítottak. Ez az ismertetés nagyon hasznosnak bizonyult mindannyiunk számára. Az ebédet és szünetet követte aztán egy csoportos feladat. A csapatok nemzetiségek szerint alakultak, és a megvalósítandó előadások rendkívül kreatívan, ugyanakkor edukatívan voltak kitalálva. A mi csapatunk színházi előadást kellett kreáljon, de voltak olyanok is, akik képzeletbeli tévés műsorban kellett gondolkodjanak, és így tovább. Minden kérdés, amelyet az előadásunkba bele kellett építeni, mesterséges intelligenciával kapcsolatos tudnivalók voltak. Ugyanakkor, észben kellett tartanunk, hogy a saját országunkra vonatkozóan kutakodjunk a kérdéseket illetően, és a mesterséges intelligencia aktuális előrehaladottságát/használatát is Romániára vonatkozóan mutassuk be a többieknek. A nap végére érve, és a kiértékelőket követve, kikapcsolódás gyanánt, a szervezők felvezettek minket a Marko's Towers nevezetű kisebb hegyre.

A hegytetőről lélegzetelállító panorámában volt részünk, valamint a helynek a történelmi jelentősége sem volt elhanyagolható. Egyértelműen megérte a fáradságos sétát Prilepnek a látványa magaslatról. A vasárnap délelőttöt egy városfelfedező játékkal kezdtük, ahol Prilep különböző jellegzetességeit (szobrait, műemlékeit, óratornyot) kellett felkeressünk kis csoportokban, majd ott adott feladatokat kellett elvégezzünk, mint például megtanulni egyes szavakat macedón nyelven, elénekelni egy macedón népdalt, illetve ismeretlen embereket tesztelni, hogy mennyire vannak tisztában az Erasmus programokkal, illetve a mesterséges intelligencia fogalmával. A délután folyamán a projekt témájának megfelelően mesterséges intelligencia alapján működő programokat, alkalmazásokat teszteltünk (verset, zenét kombináltunk, illetve különböző képeket készítettünk a programokkal). A napot interkulturális estével zártuk, ahol minden ország résztvevői bemutatták országukat, hagyományaikat, mint például egy-egy néptáncot, illetve tradíciónális ételeiket, italaikat, amiket a többiek meg is kóstolhattak.

Az utolsó nap lehetőségünk adódott csoportonként kipróbálni különböző alkalmazásokat, amelyek nagy hasznunkra válhatnak amikor online dolgozunk. Bővítettük ismereteinket, tanultunk egymástól, és olyan tudást sajátíthattunk el, amellyel magasabb fokra emelhetjük munkáinkat, projektjeinket. Ezt követően csapatunknak egy helyi aquaparkos kikapcsolódásban lehetett része, ahol együtt a macedón és horvát társakkal szórakozhattunk, fürödhettünk, és jól érezhettük magunkat. A nap lezárása képen azonban sor került az oklevelek átadására, amit nagyon jó hangulatban ejtettünk meg, és aminek megvolt a maga varázsa. Befejezésként pedig jött a legnehezebb rész, amikor is el kellett köszönnünk egymástól, de örömmel és hálával gondolunk vissza erre a projektre, melytől olyan sokat kaptunk.

Szerző: Kató Kincső-Barbara és Németh Piroska-Klaudia