A Zöld Nap Egyesület csapata december 17 és 18-án az Iskola másként hét keretén belül a dálnoki Darkó Jenő Gimnázium diákjait látogatta meg, ahol egy egész napos környezetvédelmi aktivitást bonyolított le. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a szervezet Facebook oldalán.

A tevékenységet a kilenc éves Zöld Nap Egyesület fontosabb eseményeinek ismertetésével kezdték a zöld naposok külön kiemelve s pontokra bontva az Erasmus + program fontosabb alprogramjait is. Így került szó többek között a rövidtávú (6-21 napos) ún. ifjúsági cserékről is, amiben 16-25 év közti fiatalok vehetnek részt és az Európai Önkéntes Szolgálatról, melynek célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. Ezt követően az idén májusban kezdődött Friends of environment projekt EVS önkéntesei osztották meg az önkéntesség során szerzett tapasztalatait. Ezáltal a diákoknak lehetőségük volt számos információt megtudni Örményországról, Oroszországról és Spanyolországról, betekintést nyertek az adott helyszínek rejtelmeibe is, ugyanakkor Alen Margaryan, Elena Ershova, Miguel Paya és Carmen Gallardo EVS önkéntesek a feltett kérdésekre is választ adtak.

A rövid szünet után vetített-képes bemutatóval a kerékpározás fontosságára helyezték a hangsúlyt, bemutatva a legfontosabb közlekedési táblákat is. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által támogatott Bringabarát közlekedés füzetecskét vihették haza azok, akik helyesen töltötték ki a villámgyors kerékpáros KRESZ tesztet. Az ingyenes kiadvány hasábjain többek között feladványokat, rejtvényeket oldhatnak meg a gyerekek, valamint történeteket olvashatnak és nem utolsó sorban megismerkedhetnek a biciklizés helyes és jogszerű használatával is. Specifikusan kitér a bicikli szükséges felszerelési módozataira, közlekedési táblákra és szabályokra.

A napot tánccal és érdekesebbnél érdekesebb csapatépítő játékokkal zárták. Köszönjük a dálnoki pedagógusok segítségét a tevékenységek lebonyolításában és a meghitt fogadtatást is.

Támogató: Erasmus + program

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Elena Ershova és Carmen Gallardo