A Zöld Nap Egyesület csapata április 16-án az Iskola másként hét keretén belül a kézdiszentléleki Apor István Gimnázium diákjait látogatta meg, ahol egy egész napos környezetvédelmi aktivitást bonyolított le. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a szervezet Facebook oldalán.

A tevékenységet a tíz éves Zöld Nap Egyesület fontosabb eseményeinek ismertetésével kezdték a zöld naposok külön kiemelve s pontokra bontva az Erasmus + program fontosabb alprogramjait is. Ezt követően a tavaly májusban kezdődött Friends of the environment projekt két EVS önkéntese osztotta meg az önkéntesség során szerzett tapasztalatait. Ezáltal a diákoknak lehetőségük volt számos információt megtudni Spanyolországról, betekintést nyertek az adott helyszínek rejtelmeibe is, ugyanakkor Miguel Paya és Carmen Gallardo EVS önkéntesek a feltett kérdésekre is választ adtak.

A rövid szünet után csapatokat kialakítva különböző stratégiákat dolgoztak ki a diákok egy képzeletbeli település megmentéséért. Minden csoport más-más intézményt képviselve próbálta a szennyeződésektől megfertőződött helységet megmenteni. Így voltak akik a helyi önkormányzatot vagy éppen, iskolát, vendéglőt, bevásárlóközpontot, farmot képviselték. A stratégiák kidolgozása után minden csapat bemutatta egymásnak a terveit, majd közösen megbeszélték azt. Bátran kijelenthetjük a csapatok nagyon hatékonynak bizonyuló megoldásait látva, hogy a Bartabás nevű fiktív település sikeresen megmentődött az őt ért szennyezésektől. Az "Egy képzeletbeli település megmentése" elnevezésű interaktív foglalkozás a Zöld Nap suli projekt alatt átdolgozott tevékenység, mely évek óta nagy sikernek örvend a diákok körében. A napot érdekesebbnél érdekesebb csapatépítő játékokkal zárták. Köszönjük a kézdiszentléleki pedagógusok segítségét a tevékenységek lebonyolításában és a meghitt fogadtatást is.

Támogató: Erasmus + program

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Miguel Paya és Carmen Gallardo