A Víz világnapjához közeledve az elmúlt napokban a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Gimnázium ötödikes, hetedikes diákjai, a Petőfi Sándor Gimnázium hatodikosai, a Molnár Józsiás Gimnázium negyedikesei, nyolcadikosai és a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium kilencedikes tanulói a Zöld Nap Egyesület közreműködésével különböző játékos tevékenységek, vetített-képes bemutatók segítségével ismerkedtek meg a víz fontosságáról. A több mint kétszáz résztvevővel tartott tevékenységet az egyesület elnöke Ráduly Attila és a Be Active Be Green azeri és török ESC önkéntesei vezették le. A Víz világnapjának megünneplését 1992-ben kezdeményezték a Rio de Janiero-ban tartott környezetvédelmi konferencián. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.
Ezzel az interaktív programmal a környezettudatos nevelésre szerettek volna egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy jobban vigyázzanak környezetükre, ne pazaroljanak. Többek között beszéltek a „kék bolygóról”, a sós és édes vizekről, külön kiemelve azt, hogy miért fontos, hogy sok vizet fogyasszunk. Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját, melynek tavalyi szlogenje a következő: Tegyük láthatóvá a láthatatlant! Azért fontos, hogy a víz világnapja alkalmából felhívjuk a figyelmet a talajvíz fontosságára és szerepére, mivel talajvíz szennyezettsége nem szembetűnő. A média és a közvélemény figyelme legtöbbször az óceánok és a folyók sokkal látványosabb szennyezettségére összpontosul. Idén, 2024-ben a víz világnapjának szlogenje Víz a békéért. Amikor a víz területén együttműködünk, a keltett hullámok továbbgyűrűznek – elősegítve ezzel a békét, a jólétet és a kihívásokkal szembeni ellenálló képességet.
A Zöld Nap Egyesület köszöni az együttműködés lehetőségét a pedagógusoknak. A tevékenység az Európai Szolidaritási Testület résztámogatásával valósult meg.
Szerző: Ráduly Attila
Fotó: Derya Yavlar és Aysenur Bayram