A Szarvadi házaspár és Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó, művészetpártoló közös koncepciójának útjára indított egyedi művésztábort, Balási Csaba csíkszeredai fotóművész- szervező és a kúratórumi tagok Márton Árpád, Gaál András, Vetró András segítségével állították össze az immár 9-ik alkalommal kapuját megnyitó bálványosi Art Camp tábor művészlistáját és programját.

2018 június 10-18 között került megrendezésre Bálványosfürdőn a Bálványos Grand Hotelben a IX-ik bálványosi művésztábor melyen 32 művésztől közel 80 alkotást láthat az érdeklődő a szálloda konferenciatermében. Az igényes felhozatalban a pasztellképektől a grafikákig, a faszobrászattól a tűzzománcig, az üvegművészettől az olajfestményekig és természetesen a fényképekig gazdag vizuális és plasztikai élményanyaggal-fogalmazásmóddal találja szembe magát a néző. A kilencedik bálványosi Art Camp ünnepélyes tárlatmegnyitójára, 2018 június 17-én, vasárnap délben 12:00 órától került sor a szálloda konferenciatermében. A jelenlevőket Szarvadi Loránd a tábor megálmodója és házigazdája köszöntötte, majd Banner Zoltán művészettörténész méltatta a kiállítás anyagát, mely egész évben látogatható.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4376.jpg



A IX-ik Bálványosi Art Camp meghívott művésze avagy a bálványosi iskola többnemzedékes összetétele: Balási Csaba fotóművész,(Csíkszereda), Bardócz Lajos festőművész (Berkenye), Bartos Jenő festőművész (Jászvásár), Deák M. Barna grafikus (Kovászna), Deák M. Ria textilművész (Kovászna), Egri András tűzzománc (Kolozsvár), Egri István üvegművész (Kolozsvár), Gaál András festőművész (Pannonhalma), Márton Árpád festőművész (Csíkszereda), Nagy Lajos fotóművész (Kézdivásárhely), Vajna László festőművész (Kézdivásárhely), Vargha Mihály szobrász (Sepsiszentgyörgy), Vetró András szobrász, V. Bodoni Zsuzsa grafikus (Kézdivásárhely) Vetró B. S. András grafikus (Brassó), Bajkó Attila grafikus (Temesvár), Bandi Kati textilművész (Marosvásárhely), Simó Enikő festőművész (Sepsiszentgyörgy),Miklóssy Mária festőművész (Sepsiszentgyörgy), Kölló Margit textilművész (Sepsiszentgyörgy), Kristó Róbert grafikus (Csíkszereda), Jakabos Olsefski Imola keramikus, festőművész (Brassó),), Jakabovits Márta festőművész (Nagyvárad), Szakács Imre festőművész (Szentendre),), Máthé László festőművész (Kolozsvár), Nagy Előd festőművész (Budapest), Sánta Csaba szobrász (Szováta), Biró Gábor festőművész (Székelyudvarhely).

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4375.jpg



A négy csillagos szálloda a környezö hegyek, erdök nyugalmának, és ózondús levegöjenek köszönhetöen emlékezetes üdülést kínál vendégeinek. Egyedi belsöepítészete, a müvészeti alkotások sokasága, a szálloda minöségi felszereltsége és a személyzet szolgálatkészsége, összességében garantálják a felejthetetlen élményt minden ide látogatónak.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_4374.jpg



Az egyhetes tábor programjában az alkotómunka mellett kirándulás, a Nagy Imre galéria meglátogatása,szakmai beszélgetések, megemlékezés a táborban alkotott művészbarátokról, Kalló Imre nevével fémjelzett borkóstoló ,Hegedűs Ferenc által rendezett Jazz-est és vacsora illetve a Banner Zoltán által bemutatott Bardócz Lajos művészről írt monográfiája is bemutatásra került melyen jelen voltak Káli Király István, a Mentor Kiadó tulajdonosa, Deák Ferenc, Túros Eszter müvészettőrténészek is. A bálványosi iskola az alkotás mellett lehetőséget ad, hogy a külföldi neves művészek, a Kárpát-medence élő művészlegendáival találkozhassanak és egy fedél alatt alkothassanak a nagy öregek mellett a középgenerációs befutott művészek és a főiskolai hallgatók egyaránt. Akár csak eddigi közös megmutatkozásokon is, az igazi varázs a kiállított művek változatosságában és sokszínűségében rejlik. Bálványos és környéke a képzőművészet háromszéki fellegvára, hiszen jövő hónapban kezdődik a nemzetközi Incitato művésztábor is, amely az idén fennállásának 26. évfordulóját ünnepli.

Vetró Bodoni Sebestyén András