Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából tavaly óta minden tanév végén 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. Idén a Nagy Mózes Elméleti Líceum két tanulója nyerte el az anyaországi önkormányzatok díját.

Május 29-ével zárult a pályázatok benyújtási ideje, a helyi önkormányzathoz összesen nyolc tanuló nyújtotta be az iratcsomóját. Három pályázót regisztráltak a Hatvany Lajos-emlékdíjra, ami még kiskorú (18 éven aluli) diákoknak szól, és az aktuális tanévben elért eredményekkel lehetett érte versenyezni. Gimnáziumi kategóriában Rancz Adrienn, Jakab Júlia és Budai István pályáztak, mindannyian a Nagy Mózes-iskola diákjai – más líceumokból nem került benevező. A kulturális bizottság értékelése szerint Jakab Júlia érte el a legtöbb pontot, szám szerint 19-et, így ő az idei Hatvany Lajos-emlékdíj boldog várományosa. Budai István 16, Rancz Adrienn 13 pontot ért el.

A Kiss Lázár-emlékdíjra öt tanuló pályázott: Szabó Hedda és Ercse Zsuzsanna (Nagy Mózes Gimnázium), ill. Fejér Csenge, Csillag Abigél és Bálint Boglárka (Molnár Józsiás Ált. Isk.). Az összesítés alapján a legtöbb pontot (32) Ercse Zsuzsanna kapta, őt követik Szabó Hedda (22), Bálint Boglárka (21), Fejér Csenge (19) és Csillag Abigél (9).

A Hatvany Lajos-emlékdíjat Hatvan város szeptemberben, ünnepi testületi ülés keretében nyújtja át a kedvezményezettnek, a Kiss Lázár-emlékdíjat a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyertesnek.