A Zöld Nap Egyesület partnerségben a helyi önkormányzattal 9000 lej vissza nem térítendő támogatást nyert el a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány immár tizedik alkalommal meghirdetett „Zöldövezet” program Városi Zöldövezet komponensében.

A munkálatokról készült fotók megtekinthetőek az egyesület facebook oldalán.

A támogatásból mint már ismert az egyesület a Molnár Józsiás park egy részének felújítását tűzte ki célul. E cél érdekében javában zajlanak a munkálatok. Az elmúlt napokban kihelyezésre kerültek a betonkerítést eltakarni kívánó fából készült virágvályúk, melyet a zöldnaposok a Bod Péter Tanítóképző diákjaival közösen lefestettek, hogy megóvják és szebbé tegyék őket. A hétvégén az ozsdolai Fides-Impex Kft. támogatásának köszönhetően kihelyezésre került több madáretető és madárház, melyek fenntartását a téli időszakban a diákok vállaltak fel beleértve a madarak élelmezését is.
Folyamatosan zajlanak a parkban a környezetvédelmi tevékenységek és a park madarainak, fáinak feltérképezése. A parkban sok olyan növény- és állatfaj található, amiről a környéken élő gyerekek nagyon keveset tudnak ezért is fontos megfigyelni a különböző fajokat. Gyakran megpillantható itt a fenyőrigó, a széncinege, a balkáni gerle, a szarka, a vörösbegy, az erdei pinty, a harkály, a csuszka, de az erdei pintyet és a verebet is megfigyelheti az arra látogató.
A héten elültetésre kerülnek a már megrendelt virágok, futóbokrok, majd a betonkert további burkolása következik fából kialakított díszítő elemekkel. Ugyanakkor július, augusztus folyamán 15 darab fakuka fogja lecserélni a műanyag szemeteseket, valamint elkészül a rönkökből elhelyezett mini kültéri osztályterem. A kézdivásárhelyi önkormányzat jóvoltából a park játszóterének vaskerítése is lecserélődik faanyagból készült bútorzatra. Az átadás alkalmával bemutatásra kerül a parkról készült bemutató füzet és a park madarait ábrázoló tábla is.

Partnerek: Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete és az Erasmus+ program

Fotó: Melissa Öller és Gayane Asatryan