Jazz and Blues Fesztivál 2022 Brassó, Blues minden örömével és fájdalmával.

A 10. alkalommal megrendezett Brassói Jazz blues Fesztiválon olyan nagy nevekkel találkozhatuk majd mind Kirk Fletcher, Sharrie Williams, Gisele Jackson, vagy épp a holland Jan Akkerman Band-el. A helybéli szervezők soha nem feledkeznek helyet adni a hazai csapatoknak is igy olyan előadókkal találkozhatunk mind Berti Barbera, Sir Blues Vali Racila, Fernet Blues Company, Wattzy, stb.

A hétvégi nagykoncert sorozatokat minden este jam sessionok követik majd.

Augusztus 13-án, szombaton 20:30 a Brassai tér szimpadán jelentkezik egy új fúziós produkcióval Sir Blues néven ismert Vali Racila delta blues művelője akit a brassói Fernet Blues Company tagjai kísérnek majd. Az inkább performanszként titulált előadás egy életszagú, a korábban megszokott autentikus amerikai életérzéssel átitatott blues-rock tételek újragondolásával átítatott egyre inkább az idehaza zsigerből jövő édesbús hangulatot árasztják majd, vagyis klasszikus és modern blues dalokból készült válogatás lesz hallható, mint From Four Till Late,– Robert Johnson, You Talk Too Much,– Ferdinand Washington, Lowell Fulson,vvagy épp a nagyon ismert Willie Dixon, Sonny Boy Williamson, Jazz Gillum, Tampa Red dalai.

Habár most csupán kísérőzenekarként állnak szímpadra Fernet Band néven, a zenekarvezető Cristy mellett, a muzsikustársak is ott alakítanak Gabi Isac basszusgitár, Vetró BS András ritmusgitár, a doboknál pedig a ma már a filmzene gyártásban is jártas Vlad Isac ül. Várhatóan az ízes gitárszólók és pazar dobszolók, éppúgy szerepet kapnak, mint a remek és színes basszusszólók. Zenéjük kortól és nemtől függetlenül minden hallgatójának képes kellemes perceket szerezni, ezért a jövőben is sűrűn fogunk találkozni velük különböző blues-jazz fesztiválok színpadán.

A Nemzetközi Jazz and Blues fesztiválra készülő Sir Blues Vali Racila-bluesman-nel való közös fellépésre, a csapat egy érett, kiegyensúlyozott, átgondolt hangszerelésű anyaggal készül meglepni a műfaj rajongóit, amit a különleges fúziós megoldások miatt lehet szeretni a remek hangulatú dallamai, az érzés és a technika egyedi keverékét tartalmazó Vali Racila egyedi slide gitár-szólói miatt is.

Kétségkívül a legrégebbi és legismertebb blues előadó Romániában. Sir Blues Vali Racila személyében több évtizede a pályán lévő igazi blues zenészt tisztelhetünk. A Segesváron élő gitáros/énekes zenéjét a ma élő blues-zenészeké közül a legautentikusabbnak tartják a blues-hagyomány és korábbi elismert művelői által hátrahagyott örökség újra-mesélésének szempontjából. A karrierjét gitárosként kezdő eddigi ténykedése során a műfaj legnagyobbjaival lépett fel több országban, és szólólemezei mellett számtalan koncerten is közreműködött.