Jógyerekek képeskönyve az IFESZT-en Szatmárnémetiben

A bukaresti Országos Színházi Fesztiválon való hétfői részvétel után pénteken már az ország másik részében, Szatmárnémetiben vendégszerepel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Jógyerekek képeskönyve című előadása a tizedik alkalommal megszervezett Interetnikai Színházi Fesztiválon. A Hegymegi Máté által rendezett „roncsolt-operát” november 11-én este 8 órától láthatja a szatmári közönség az Északi Színházban, az előadást szakmai beszélgetés követi a színház büféjében.

Négy évnyi kényszerszünet után idén újraindult az IFESZT a Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) szervezésében, a november 4–13. között zajló eseménysorozaton rengeteg színházi élmény, könyvbemutatók, szakmai beszélgetések és afterpartyk várják a nagyérdeműt.

A Jógyerekek képeskönyve című „roncsolt-opera” története 1845 karácsonyán kezdődött, amikor Dr. Heinrich Hoffmann frankfurti orvos hiába járta a boltokat, hogy hároméves kisfiának mesekönyvet vásároljon, nem talált kedvére valót. Ezért maga írt és rajzolt egyet. 1998-ban a bizarr látásmódjáról ismert londoni The Tiger Lillies kultuszzenekar megzenésítette a mesekönyvet, később pedig Phelim Mcdermott és Julian Crouch groteszk, fekete humorban gazdag rémvarietét készített belőle. A mű döbbenetes képet fest a 19. századi gyermeknevelési szokásokról. Képlete egyszerű: a gyerekek rosszak, meg kell nevelni őket. A történet szereplői Anyusunk, Apusunk és gyerekeik: a fésületlen, koszos Petike, a levest nem evő Auguszta, a nadrágszíjjal verekedő Frici, a gyufával játszó Henike és a többi „rosszgyerek”. Még szerencse, hogy Megmondja Sándor professzor tökéletes nevelési útmutatással látja el a kedves nézőt, miszerint minden gyermeki borzadálynak az a nemes eszköz a gátja, mely ha túl sokat van a derékon és keveset a kézben, akkor semmi jóra nem számíthatunk.