Jonas Rapp az idei Székelyföld Kerékpáros Körverseny győztese

Két félszakasszal ért véget a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelyet az osztrák csapat Hrinkow Advarics Cycleang német sportolója Jonas Rapp nyert meg. A Királyetapon szerzett előnye hatalmasnak bizonyult.

A Prológ, a Kastélyetap és a Királyetap után két félszakasszal zárult a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A Királyetapot követően a Hrinkow Advarics Cycleang sportolója Jonas Rapp csapattársával, Dominik Hrinkowwal szemben 18 másodperces, míg a harmadik Paolo Totoval (Sangemini Trevigiani) 1:36 perces előnybe került.

Az olasz Toto a záró nap első félszakaszán a Csíkszentkirály – Büdösfűrdő közti 10 km-es egyéni időfutamon igyekezett ledolgozni a hátrányán és a legjobb időt „futotta”. Ez arra volt elég, hogy Dominik Hrinkowot összetettben megelőzze, míg az éllovas Rappal szemben megfelezze hátrányát és 48 másodpercre olvassza azt.

Ezek után jöhetett a délutáni III. B félszakasz, amely során 122 km-t kellett megtegyenek a sportolók. Csíkszeredából rajtolva előbb Alcsík felé tekertek, majd visszaérve Csíkszeredába Alcsíkot célozták meg. Az első kilométereken több szökési kísérlet volt, de ezeket a mezőny rendre visszaverte. Csíkszépvízhez érve Vlad Nicolae Dobre (Giotto Victoria-Palomar), Cosmin Bidilici (Steaua), Kiss Gergely (Epronex) és Felix Ritzinger (osztrák válogatott) meglépett és előnyüket folyamatosan tudták növelni. Innentől kezdve ez a négyes elvitte az első és egyetlen csíkszeredai sprintet, majd a bánkfalvi első hegymenetet is. Ekkor több mint öt perces előnyük volt. Csíkszeredába érkezve hét kört (7x5,4 km) kellett megtegyen a mezőny a megyeszékhely utcáin. Ekkor kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy ezen négyesből jön ki a szakasz győztese, míg az addigi legjobb hegymenő a török Serkan Balkan első helye is veszélybe kerülhet. Nem került viszont veszélybe Jonas Rapp összetett elsősége, hiszen a második Paolo Toto beragadt a mezőnybe és sehogy sem tudott onnan kiszakadni.

A III. A félszakaszt vezető négyes összetételében az utolsó kör hozott változást. Ahogy a Felix Ritzinger meghallotta az utolsó kört jelző csengőszót „gázra” lépett és faképnél hagyta az addig vele tekerőket és nagyon rájuk „vert”. A második helyen Vlad Nicolae Dobre, míg a harmadikon Cosmin Bidilici ért be.

A nap egyértelmű nyertese viszont Vlad Nicolae Dobre lett, aki azzal, hogy szerre húzta be Puskaporos utcán levő hegymenéseket elvitte a hegymenés összetett első helyét és a vele járó legjobb hegymenőnek járó mezt is. A nap legboldogabbja viszont az összetett első Jonas Rapp lett, ám a második Paolo Toto sem kesereghetett hiszen az egyéni pontlista első helyén zárt.

Eredmények
III. A félszakasz: 1. Paolo Toto (Sangemini Trecigiani), 2. Federico Zurlo (Giotti Victoria-Palomar), 3. Jaime Alberto Restrepo (Novák Team).
III. B félszakasz: 1. Felix Ritzinger (osztrák válogatot), 2. Vlad Nicolae Dobre (Giotti Victoria-Palomar), 3. Cosmin Bidilici (Steaua).

Összetett végeredmények
Legjobb román: 1. Denis Marian Vulcan, 2. Emil Dima, 3. Daniel Crista (mind Giotti Victoria-Palomar).
Legjobb magyar: 1. Filutás Viktor (Pannon CT), 2. Lovassy Krisztián, 3. Pályi Csaba (mindketten Epronex).
Legjobb hegymenő: 1. Vlad Nicolae Dobre (Giotti Victoria-Palomar), 2. Serkan Balkan (török válogatott), 3. Matteo Gino Pegoraro (Delio Gallina Colosio).
Legjobb U23-as: 1. Denis Marian Vulcan (Giotti Victoria-Palomar), 2. Emil Dima (Giotti Victoria-Palomar), 3. Mattei Gino Pegoraro (Delio Gallina Colosio).
A pontverseny végeredménye: 1. Paolo Toto (Sangemini Trevigiani), 2. Frederico Zurlo (Giotti Victoria-Palomar), 3. Dominik Hrinkow (Hrinkow Advarics).
Az összetett végeredménye: 1. Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), 2. Paoloc Toto (Sangemini Trevigiani), 3. Dominic Hrinkow (Hrinkow Advarics).
Csapatverseny: 1. Giotti Victoria-Palomar, 2. Sangemini Trevigiani, 3. Török válogatott.

Fotó: https://m.facebook.com/CyclingTourOfSzeklerland/