Jövő héttől a romániai mozikban a Larry

Bukarestben premier előtti vetítésen, Kolozsváron közönségtalálkozós díszbemutatón, majd nyolc romániai városban lehet megnézni Bernáth Szilárd nemzetközi filmfesztiválokon és a magyar kritikusok éves díjátadó gáláján elismert, bemutatkozó játékfilmjét.

A Larry főszereplője a juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett), egy magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám mindaddig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.




Vetítések Romániában:
Bukarest – premier előtti vetítés a Román Parasztmúzeum mozijában április 30-án 18 órától (esemény itt, jegyek itt) és premier előtti bemutató az Elvire Popesco moziban május 2-án 18 órától (esemény itt, jegyek itt)
Kolozsvár – díszbemutató és közönségtalálkozó Bernáth Szilárddal és Vilmányi Benettel a Művész moziban május 2-án, majd rendszeres vetítések ugyanitt (esemény itt), és rendszeres vetítések a Győzelem moziban május 5-étől (esemény itt)
Nagyszeben – egyszeri vetítés május 10-én, az ESTE Film Festival keretében, a Ion Besoiu Kulturális Központ kistermében (jegyek itt)
Csíkszereda – egyszeri vetítése a Cinema Csíki Moziban május 6-án 20 órától (esemény itt, jegyek itt)
Sepsiszentgyörgy – rendszeres vetítések a Művész mozi by Cityplexben május 5-étől
Kézdivásárhely – egyszeri vetítés a Vigadóban május 26-án
Temesvár – rendszeres vetítések a Győzelem moziban május 4-étől
Arad – egyszeri vetítés a Művész moziban május 5-én

A Larry forgatókönyvét Bernáth Szilárd és Nagy V. Gergő írta, operatőre Hartung Dávid, vágója Szabó Tamás, zenéjét Sperling Andor szerezte. A film producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

A Larry premierje a Tallinni Nemzetközi Filmfesztiválon volt tavaly novemberben, majd Cottbusban elnyerte a legjobb elsőfilmnek és a legjobb ifjúsági filmnek járó díjat. A magyar filmkritikusok négy díjjal jutalmazták: a Larryt ítélték az elmúlt év legjobb magyar elsőfilmjének, de a Larry vitte el a legjobb férfi főszereplő, valamint a legjobb női és férfi epizódalakítás díját is.

A Larryt Romániában a Filmtett Egyesület forgalmazza. Minden helyszínen eredeti nyelven, román feliratozással nézhető.