Június 4-én 17:32-kor megkondulnak a harangok! Kézdivásárhely csatlakozik Szentendre testvérváros a Nemzeti Összetartozás Évében szervezett TRIANON100 című városi megemlékezéshez. Testvérvárosunkban 16:32-kor kondulnak meg a harangok, arra emlékezve, hogy 100 évvel ezelőtt ebben az időpontban írták alá a trianoni békeszerződést.

Az összetartozás jeleként, az ünnephez kapcsolódva, helyi idő szerint 17:32-kor szólalnak meg a harangok Kézdivásárhelyen és a hozzá tartozó falvakban is.

100 ÉV - 100 MÁSODPERC HARANGZÚGÁS - Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

100 éve írták alá az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. A Nemzeti Összetartozás Napján, 2020. június 4-én, délután fél 5 után 2 perccel e pillanatra emlékeztetnek a harangok, melyek Szentendre templomtornyaiban egyszerre kondulnak meg.

A történelmi Magyarországon 1920. június 4-én délelőtt 10 órakor – az aláírás vélelmezett időpontjában – megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, a zászlókat félárbocra eresztették, leállt a közlekedés, bezártak az üzletek. A békediktátumot valójában délután fél 5 után 2 perccel írták alá az első világháború győztes nagyhatalmai, erre a pillanatra emlékezünk a harangszóval a megemlékezés kezdetén.

Részletes program helyi idő szerint [HU]:

A Nemzeti Összetartozás Napja 2020 Szentendrén
2020. június 4. csütörtök 16:32
Kálvária domb, Trianon-emlékmű

Harangszó.

A megemlékezésen beszédet mond Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, virtuális köszöntőt mondanak a testvérvárosi települések vezetői: Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere.

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművész kárpát-medencei dalfüzért ad elő, tárogatón játszik Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas zeneművész, a Vujicsics Együttes alapító tagja.

A Trianon-emlékműnél koszorút helyeznek el a város, a pártok, egyesületek, intézmények vezetői.

A biztonsági szempontokat figyelembe véve kérjük a megemlékezésen részt vevőket az előírt, 1,5 méteres távolság szigorú betartására! A program videóösszefoglalóját Szentendre hivatalos Facebook-oldalán adjuk közzé.

https://www.facebook.com/Szentendreofficial/

18:30-kor a Péter-Pál templomban Trianon 100 emlékmise a hazáért

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!