A Kézdivásárhelyről elszármazott Baka Károly 2000 kanadai dollárt adományozott a minorita rendház felújítására. A felajánlás a montreali Szent István Kultúregyesület részéről érkezett, amely hosszú évek óta ösztöndíjakkal támogatja a székelyföldi diákokat is. Az egyesület elnökétől Fejér László Ödön képviselő vette át a támogatást.

Baka Károly 1925-ben született Kézdivásárhelyen, kurtapataki nemesi család sarjaként. 1946-ban disszidált Magyarországra, a budapesti Műegyetemen szerzett építészmérnöki („kultúrmérnöki”, ahogy akkor mondták) oklevelet, s bár felajánlották neki, hogy ha belép a pártba, a miniszter mellett kaphat állást, inkább a Balaton környéki vasutak és állomások háború utáni újraépítése mellett döntött. Magyarországon felfele ívelő karrierét az 1956-os forradalom törte derékba.

„Mivel fegyvereket vettem fel a zászlóaljtól – a zászlóaljparancsnok jó barátom volt, mert rendbe hoztam nekik a kaszárnyát –, amit kiosztottam a forradalmároknak, hamar a figyelem középpontjába kerültem. 1957 februárban, feleségemmel és három kisgyerekkel (legkisebb pár hónapos, a legnagyobb 3 éves volt) vettük nyakunkba az utat, és átgyalogoltunk a Mura jegén. A mai Horvátország, akkor Jugoszlávia területén levő Gerovoban előbb az amerikai, majd a kanadai nagykövetségen kerestünk menedéket, hogy kimenekülhessünk Kelet-Európából”, meséli a mai napig jó egészségnek örvendő, energikus Baka Károly. Végül Kanada vált új otthonukká. Montrealban még abban az évben munkát kapott, nyugdíjba vonulásáig évente 350-400 építészeti projekt ment át a kezén, köztük az 1967-es Világkiállítás 9 pavilonja, az olimpiai stadion „levegőben függő” üléseinek statikája, vagy a quebeci új híd északi lekötése.

A montreali Szent István Kultúregyesület 1929-ben létesült, menekültek és nehéz helyzetben lévő székely-magyarok megsegítésére. „A nyolcvanas években, amikor csatlakoztam hozzájuk, 60–80 taggal működött, most már sajnos haldoklik, kevesen vagyunk, alig tízen. Hosszú éveken át jártunk oda szórakozni, 2002-ig rendszeresen támogattuk az itthoni oktatási intézményeket, diákokat, ösztöndíjak révén. Kétemeletes székhelyet építettünk, amit most kénytelenek voltunk eladni – ennek az értékét is adományokra váltottuk”, számolt be a Szent István Egyesület aktuális elnökeként is tevékenykedő idős úr.
Baka Károly továbbá 20 ezer forint értékben filmkockákat is vásárolt a készülő Márton Áron filmhez.

Példája követendő más, a világban szétszóródott, de szerető szívvel hazagondoló kézdivásárhelyiek számára is.