KáVéPONT Sapientia címmel indult el a Sapientia EMTE Kolozsvári

Karának podcastje

A KáVéPONT Sapientia célja a tudományos ismeretterjesztés, a tanszékek és oktatók munkájának bemutatása. Érdekeli, hogy mivel foglalkoznak szabadidejükben az egyetemi oktatók? Miként kapcsolódnak a Karon oktatott tudományterületek mindennapjainkhoz? Kövesse a KáVéPONT Sapientia rendszeresen megjelenő epizódjait!
Mindeddig három epizód jelent meg.

Az első részben dr. Murádin János Kristóf, egyetemi docens különös világába kalauzol minket, ahol tankok, harci repülőgépek, csatahajók és sok egyéb hadi járművek mellett a történelem egy-egy szeletével ismerkedhetünk meg. Makettekről lévén szó, a méretarány gyakran 1/400, de a mögöttük lévő történetek mégis óriásiak.




A második epizódban dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja az orosz- ukrán konfliktusról beszél. Mikor kezdődött ez a konfliktus és mik voltak a mély és magas pontjai? Kik még a fontos szereplői ennek a helyzetnek? Elképzelhető, hogy az USA kiegyezik Oroszországgal valamiben? A podcastben ezeket és hasonló kérdéseket boncol.




A harmadik epizód a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából készült. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. A Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte.




Különböző becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra tehető a kommunizmus áldozatainak száma az egész világon. A rendszer áldozatának tekinthető mindenki, akit a diktatúra évtizedeiben a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

A KáVéPONT ezen emléknap alkalmából, az 1944 őszén a Szovjetunióba hurcolt erdélyi magyar civileknek szeretne emléket állítani, Török Ferenc dr. Murádin János Kristóffal beszélget.

A KáVéPONT Sapientia Spotify csatornával is rendelkezik!

https://open.spotify.com/show/7KTyE569Kn3PMQK8dNbuzl