A Zöld Nap Egyesület június 25-én egy könnyen teljesíthető kerékpártúrát szervezett a Nemere Útján a család és egészség hete alkalmából. A szervezők a szombati kerékpártúrát egyúttal honismereti túrának is szervezték. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület facebook oldalán.

A rendezvény alkalmával a 35 fős lelkes csapat a zöldútvonal C jelzéseit követve a Sinkovits stadion elől indult Kézdiszentlélek fele ahonnan a tetőn álló 13. századi római katolikus Szent István-kápolnához tekert, utána Kézdiszentkereszten a többszörösen kitüntetett és már a 19 században is palackozott borvízzel tölthették meg a kulacsukat a bringások, melyet most is előszeretettel használnak a helybeliek. Majd némi tekerés után Bélafalva, Kurtapatak, Esztelnek, Csomortán, Kézdialmás és Lemhény érintésével tartottak egy nagyobb pihenőt. Ahol az alsólemhényi Manna Keresztény Egyesület tagjai egy meleg ebéddel várták a bringázókat, ugyanitt megtekintették a Nemere Útja ismertető filmet is, mely turistacsalogatóként nyújt ízelítőt vidékünk természeti és kulturális értékeiből. A 13 perces videó magyar narrációval, angol felirattal készült el 2013-ban, főszereplője Ieva Brikmane lett önkéntes, aki turistaként fedezi fel a környék látványosságait, ismeri meg jellegzetes mesterségeit, kóstolja meg különleges ízeit.

Tovább tekerve Kézdimartonos, Ozsdola, Sárfalva és Oroszfalu érintésével zárták a bringázást. A túra legfiatalabb résztvevője a 8 éves Tamás Márk volt, aki előszeretettel tekerte végig a 60 km-es távot. Az útvonalról bővebben az erre a célra létrehozott (nemere.zoldnap.info) portálon kaphat információt. A zöld naposok a következő hetekben is rendszeresen szervez majd különböző sporttevékenységeket, újabb mozgásformák bevonásával.

Fotó: Vargha Gáspár