A 2022-es Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idei, 22. kiadását október 5 és 16 között szervezzük meg összesen 19 településen, Kolozsvár központtal. Két animációs és nyolc élőszereplős rövidfilm versenyez idén a Filmgaloppon.

Összeállt a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fiatal erdélyi filmeseket megszólító versenyprogramja, a Filmgalopp idei mezőnye.
A Filmgalopp keretében évente felváltva versenyeznek dokumentumfilm és fikciós alkotások – idén a fikciós rövidfilmeké a terep. Két vetítési blokknyi, összesen 10 film került versenybe, ezek közül kettő animációs, a többi élőszereplős alkotás. Íme a lista a rendezők neve szerinti ábécérendben:
Búzási Gyopár-Orsolya: Az utolsó mese
Gábor Balázs: Ülök és nézem
Farkas Ágnes Anna: Játsszuk tovább
Frunza Roland: Vándorol a pénz
László Barna: Freedom Rider
Mikola Csengele: Finding Zoé
Nagy Márton: Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon
Sós Timothy: Suborbital
Szabó Barbara: Füst
Ungváry Oscar: A fiúk országa

A Filmgalopp fődíja a Nemzeti Filmintézet által felajánlott egymillió forintos pénzjutalom, valamint az ahhoz tartozó trófea. Sorsukról három tagú szakmai zsűri dönt:
Deák Dániel – budapesti fesztiválszervező, filmforgalmazó, producer. A Daazo.com című rövidfilmes portál egyik alapítója, Magyarország legnagyobb rövidfilmes versenye, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilm-fesztivál igazgatója, valamint a nagy nemzetközi filmfesztiválok rövidfilmes mezőnyét felleltározó World of Shorts folyóirat felelős szerkesztője és kiadója.

Kerékgyártó Yvonne – filmrendező, forgatókönyvíró. 2012-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyik iskolai projektje, a Free Entry két évre rá nagyjátékfilmmé nőtte ki magát, és díjat nyert az amerikai SXSW (South by Southwest) Fesztiválon. Ezután rövidfilmeket rendezett, a Magyar Filmdíjra jelölt FOMO társírója volt, és a filmalap inkubátorprogramjának mentoraként fiatal pályatársakat segített forgatókönyveik fejlesztésében. Együtt kezdtük című romantikus vígjátékát augusztus elején volt az ősbemutatója.

Pernecker Dávid pécsi filmesztéta, kritikus. 12 éve a Filmtett állandó szerzője, a kritikarovat egyik legmegbízhatóbb „beszállítója”. Naprakész a kortárs trendekkel, így szinte alig akad téma, amihez ne tudna hozzászólni. Ha van valaki, aki egyből el tudja dönteni, hogy egy film csak véletlenül rossz, vagy direkt az, akkor az ő. A tavalyi Filmtettfeszten ő kapta a Filmtett Egyesület Fám Erika-díját.

A közönség idén is szavazhat a kedvencére: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, amely elérhető lesz a filmtettfeszt.ro-n megjelenő adatlapokról, és a YouTube-on található Like gombbal bárki szavazhat a kedvenceire október 5. és október 7. éjfél között. A legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, 1000 lejt, amelyet idén is a Nobila Casa ajánlott fel a nyertesnek.
A díjkiosztó gálára szeptember 8-án, szombaton kerül sor a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban.