Interjú a téli kiadványunkból: Kézdi.Infó: Kézdivásárhely - Felsőháromszék közösségének szolgálatában (22. szám, 2015 tél)

A kezdi.info oldal megálmodójával és működtetőjével, Héjja Tamással beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.

Kézdivásárhelyet, a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városát hivatott bemutatni a már szinte 10 éve működő, egyre nagyobb népszerűségnek, és egyre több látogatónak örvendő kezdi.info internetes oldal, amelyet bátran ajánlunk mindenkinek, aki érdeklődik az udvarterek városa iránt. Az oldal megálmodójával és működtetőjével, Héjja Tamással beszélgetett munkatársunk, Török Noémi.

- Mióta létezik és milyen indíttatásból létesült a kezdi.info oldal?

2006-ban fogalmazódott meg bennem a kezdi.info mint egy hasznos kommunikációs eszköz, amely Kézdivásárhely és Felsőháromszék közösségének javára hivatott. Küldetése, hogy helyileg az ingyenes információ hozzáférés átlátható módon értéket tudjon közvetíteni.

- Milyen változások történtek a kezdetek óta?

Hamar megszületett egy átfogó terv arról, hogy miként kell egy alkalmazás fusson, amely fokozatosan bővül eseményekkel, közérdekű információkkal, online közösségi funkciókkal, üzleti szolgáltatásokkal, ami a felhasználók együttműködését segíti nemcsak helyileg, hanem online térben egyaránt, mint többirányú információs központ (hub).

- Milyen információkat lehet megtekinteni az oldalon?

Igyekszünk közzétenni a kezdi.info oldalon az összes olyan információt, ami Kézdivásárhellyel és környék-vel kapcsolatos, így a látogatóink naprakészen értesülhetnek a helyi eseményekről, megtalálják a város térképét, fontos információkkal is a segítségükre vagyunk, úgy mint a bankok, orvosi rendelők nyitvatartása például. Összegyűjtöttük az összes kulturális és művelődési intézmény, illetve az iskolák, oktatási központok elérhetőségét. Közlekedési információkkal és aktuális menetrenddel is szolgálunk olvasóinknak. És, hogy a szórakozásra is gondoljunk, összegyűjtöttük az éttermek, bárok és a panziók, hotelek elérhetőségét is. Friss időjárási információkat is találnak az oldalunkon, és a várossal kapcsolatos képeket is nézegetni lehet. Mindezt összefoglalva, igyekszünk teljesen bemutatni Kézdivásárhelyt.
Felhívnám a figyelmet arra, hogy az ESEMÉNY menüpontunk bárki számára elérhető. Bárki tud eseményt, felhívást vagy egyéb közleményt beküldeni hozzánk, ami rövid időn belül máris elérhető az oldalon. A várostérkép mellett a világtérkép is segít helyileg behatárolni az elérhetőségeket, a felhasználók közösségének tagjait. Az intézmények, vállalkozások és tevékenységek teljes adatlappal érhetők el, ezekhez rendelve minden megjelent közleményük. A felhasználási lehetőségek bővülésével több szinten használhatók fel az információk, ezzel is erősítve a közösséget.

- Kik látogatják leginkább a honlapot?

Nagyon sokrétű a látogatók tábora, helyileg a legnagyobb és tolódik az arány a Felsőháromszéken túlra, többnyire nyugat irányába. Fontosabb aktualitású tartalmaknak jóval nagyobb a nézettsége, ebben több kommunikációs csatorna is közrejátszik, helyi és közérdekű vonatkozásban folyamatos a forgalom.

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Kézdiszékre/Háromszékre?

Kézdiszék számomra egy rendkívüli hely a világon, a Kárpát-kanyar, Erdély egyik legtávolabbi szegletében havas hegyekkel közrefogva, borvízforrásokkal gyöngyözve. Ez a csodálatos táj az, ami vonzza a turistákat, érdeklődőket. A természet végtelen sokszínűsége minden évszakban képes feltölteni a kirándulni vágyókat. Az udvarterek, erdő alatti utak, források, fenyvesek, vadak, az egész felsőháromszéki medence igazi székelyföldi táj, természeti kulturális adottságaival, melyet az ember csak újra és újra megjár és egyre inkább megszeret.

- Melyek a további tervei?

A kezdi.info oldal folyamatos fejlesztése mellett az online térben való hatékony információ-felhasználást biztosítom, ezzel bárki erősítheti online jelenlétét, kapcsolatait, üzleti tevékenységét, kommunikációját. Erre a célra már elindult egy UPGRADE program, ami közelebb hozza és megismerteti az online térben használt megoldásokat, alkalmazásokat, ezek együttes használatát, kiértékelését, ami üzleti vonatkozásban is előrelépés lehet.

http://haromszek.szk.ro/hu/interju/HejjaTamas