Kézdivásárhely különdíjban részesült az Újrahasznosítás városa címért folytatott versenyben.

Az Eco-Rom Ambalaje Kft. által meghirdetett Újrahasznosítás városa verseny harmadik kiadásának végéhez értünk. A január 1. – június 30. között megszervezett vetélkedőn Kézdivásárhely különdíjban részesült, a verseny nyertese Sinaia, a második és harmadik helyen Medgyes, illetve Aranyosgyéres végzett.

A romániai önkormányzatok számára meghirdetett versenybe idén 46 polgármesteri hivatal nevezte be települését azért, hogy bebizonyítsa, országos szinten neki van a legeredményesebb szelektív hulladékgyűjtő rendszere és stratégiája. A verseny értékelési rendszere kitért a szelektív hulladékgyűjtés minőségére (mennyire fér hozzá a lakosság a szelektív kukákhoz, a konténerek és szemétgyűjtő szigetek külalakja, rendeltetésszerű használata), az egy főre eső, szelektíven gyűjtött hulladékmennyiségre, és nem utolsó sorban a helyi kampányokra a tudatos szeméttárolásra buzdítás, a környezetvédelmi felelősségtudat megerősítése érdekében.

Tavaly Kézdivásárhely kiválósági díjat nyert a „Harcos” kategóriában, amiért tekintélyes, szelektíven begyűjtött hulladékmennyiséggel jeleskedett. A végső összesítés szerint 2015-ben Kézdivásárhely 14.663 kg műanyagot, 52.342 kg papírt és kartont, illetve 14.510 kg üveget gyűjtött össze. 2015. január 1. – június 30. között 81.515 kg szelektív hulladék gyűlt össze a városban, amiért Kézdivásárhely különdíjban részesült.

A győztesek

Hat hónap „küzdelem” után Sinaia kapta meg az Újrahasznosítás városa címet, és az ezzel járó, 12 ezer euró értékű, teljesen modern tervezésű, hulladék anyagokból készült bútorzattal berendezett tematikus zöldövezetet. Itt bárki megállhat lazítani, pihenni, és ezzel egy időben a hulladék-újrahasznosításról is információkat szerezhet. Mi több, idén a szervezők a második és harmadik helyezetteket is díjazták: Medgyes városánál egy hétig fog állomásozni az Újrahasznosítás Zöld Laboratóriuma, ami egy gyerekeknek kialakított, hi-tech autóbusz, ahol a harmadik osztályosok kreatív és mozgékony programokkal tanulhatnak a szelektív hulladékgyűjtésről, az újrahasznosításról és a környezetvédelemről. Aranyosgyéres egy 3000 euró értékű újrahasznosítási kampányt nyerhet, melyet a szervezők fognak lebonyolítani a településen.