Havi soros ülését tartotta október 16-án, csütörtökön Kézdivásárhely Helyi Tanácsa. A képviselők hiány nélkül jelen voltak, kilenc napirendi pontban hoztak döntést, a legfontosabbakról az alábbiakban számolunk be.

Ismét módosítani kellett a Háromszék Egészségért Egyesület társulási szerződését és statútumát a megyei kormányképviselet akadékoskodása miatt - ezúttal a bármilyen jogi személyiséggel rendelkező szervezetek csatlakozását kifogásolták. A módosítás értelmében a megyei önkormányzat is tagja lesz a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórházat támogató egyesületnek (havi 20 ezer lejes hozzájárulással), a statútum azonban kiköti: kizárólag önkormányzatok csatlakozhatnak a szervezethez. Bár a kikötés látszólag értelmetlen, ahhoz, hogy a befizetések törvényesek legyenek, meg kellett hozni ezt a változtatást.

Az érdemösztöndíjak értékéről döntött a tanács – a határozat értelmében maradnak a tavalyi összegek a diákok eredményeinek elismerésére (beleértve a Hatvany Lajos és Kiss Lázár díjak folytonosságát is).

Rendeződni látszik a Földi István út tulajdonjogi kérdése is: az önkormányzat és a Tirex Kft. között megtörtént az előzetes felértékelés alapján javasolt épületcsere. A tanácsosok azzal a kikötéssel fogadták el az önkormányzat által javasolt cserét, hogy a régi tulajdonos, a Bujdosó vendéglő működtetője az immár birtokát képező területet semmilyen körülmények között nem zárhatja ki a városi közlekedési hálózatból (nem szakíthatja meg az átjárást a főtér és a Molnár Józsiás park között, ami köztulajdon).

A tanács ugyanakkor jóváhagyta a szászfalusi kultúrotthon felújítását célzó pályázatot is, melynek értelmében a megvalósítás megyei hozzájárulással történhet (a munkálatok értékének 50%-a, ami nem lehet több, mint 10 ezer lej). Ugyancsak csütörtökön vett tudomást a Kézdivásárhelyi Tanács arról, hogy a jelenleg 2-es számú gyermekotthon felveszi a Borosnyai Kamilla kézdivásárhelyi kötődésű gyermekírónő nevét.

Az ülés lakossági kér(d)ések tolmácsolásával folytatódott: a képviselők a Vasút utca állapotáról, a falvak víz- és csatornarendszerének felújításáról, az ipari park munkálatainak leállásáról, illetve a városban előforduló vízelzárásokról kérdezték a polgármestert. Mint kiderült, a Vasút utca helyreállítása prioritás az önkormányzatnál, jelenleg papírmunka folyik, de az ősz folyamán a munkálatok is elkezdődnek. A vízhálózat 2015. decemberig megújul a városhoz tartozó falvakon is, az ipari park viszont nem lesz kész határidőre – a vállalkozó ugyanis minden jel szerint kivitelezési és anyagi gondokkal küszködik.

Az ülés bejelentéssel zárult: Barta Vilmos és Hegedűs Ferenc RMDSZ-es tanácsosok minden hónap második keddjén fogadóórára várják a város lakosságát. Első alkalommal november 11-én lehet segítséget kérni tőlük a személyes- és közügyek rendezésében, a polgármesteri hivatal gyűléstermében, 17 órától.