– 60%-kal nőtt a benevező önkormányzatok száma az első akcióhoz képest –

Harmadik kiadásához érkezett az Eco-Rom Ambalaje Kft. által meghirdetett Újrahasznosítás városa verseny. A romániai önkormányzatok számára meghirdetett vetélkedő hat hónapig tart (2015. január 1. – június 30.), és idén 46 polgármesteri hivatal nevezte be települését a „harcba” azért, hogy bebizonyítsa, ország szinten neki van a legeredményesebb szelektívhulladék-gyűjtő rendszere és stratégiája.

Sorin Cristian Popescu, az Eco-Rom Ambalaje igazgatója szerint 2012 óta az akció nevelői szándékával nyert létjogosultságot, ehhez hozzájárult a versenyszellem is, hogy a helyi önkormányzatok magukénak érezzék a szelektív hulladékgyűjtés problémáját, és egyre hatékonyabban kapcsolódjanak be a lakossági gyűjtésbe. A megnövekedett érdeklődést az is jelzi, hogy míg három éve 20 önkormányzat vett részt a versenyen, idén 60%-kal többen neveztek be, azaz 46 település „küzd meg” a címért.

Tavaly Kézdivásárhely kiválósági díjat nyert a „Harcos” kategóriában, amiért tekintélyes, szelektíven begyűjtött hulladékmennyiséggel jeleskedett. Idén az értékelési rendszer kitér a szelektív gyűjtés minőségére (mennyire fér hozzá a lakosság a szelektív kukákhoz, a konténerek és szemétgyűjtő szigetek külalakja, rendeltetésszerű használata), az egy főre eső, szelektíven gyűjtött hulladékmennyiségre, és nem utolsó sorban a helyi kampányokra a tudatos szeméttárolásra buzdítás, a környezetvédelmi felelősségtudat megerősítése érdekében.

Hat hónap „harc” után a nyertes megkapja az Újrahasznosítás városa címet, és az ezzel járó, 12 ezer euró értékű, teljesen modern tervezésű, hulladék anyagokból készült bútorzattal berendezett tematikus zöldövezetet. Itt bárki megállhat lazítani, pihenni, és ezzel egyidőben a hulladék-újrahasznosításról is információkat szerezhet. Mi több, idén a szervezők a második és harmadik helyezetteket is díjazzák: előbbi településen egy hétig fog állomásozni az Újrahasznosítás Zöld Laboratóriuma, ami egy gyerekeknek kialakított, hi-tech autóbusz, ahol a harmadik osztályosok kreatív és mozgékony programokkal tanulhatnak a szelektív hulladékgyűjtésről, az újrahasznosításról és a környezetvédelemről.

Utóbbi település egy 3000 euró értékű újrahasznosítási kampányt nyerhet, melyet a szervezők fognak lebonyolítani a településen.

A versenybe benevező 46 településen 5 millió lakos él – ez a szelektív hulladékgyűjtő rendszerhez hozzáférő romániai lakosságnak több, mint felét jelenti. Összesen 10.200 színes konténer érhető el ezeken a településeken, ezeknek 80%-át (8.300-at) az Eco-Rom Ambalaje biztosítja. Kézdivásárhelyen 2012 óta működik a szelektív hulladékgyűjtés, az Eco-Rom Ambalaje, a Polgármesteri Hivatal és a Gosp Com Kft. között létrejött partnerségnek köszönhetően.

Az Újrahasznosítás Városa verseny további szervezői és támogatói a Román Parlament a Képviselőház környezetvédelmi bizottsága révén; Románia Kormánya a Környezetvédelmi és éghajlat-változási minisztérium révén. Partnerei a Romániai Municípiumok Egyesülete és a Bukaresti Közpolitikai Intézet, médiapartnerei az Administrație.ro és a Ziare.com portálok. Bővebb információ a kampányról és a versenyről www.ColecteazaSelectiv.ro honlapon található