A Zöld Nap Egyesület csütörtökön (április 25) kiértékelő sajtótájékoztatót tartott a szervezet által lebonyolított Friends of the environment projektről. A több mint egy évet tartó program elsődleges célja volt a környezetvédelem, a fenntartható fogyasztói magatartás és az egészséges életmód népszerűsítése. Napjainkban egyre több gondot fordítunk az egészségre, a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, melynek fontosságát és jelentőségét igyekeztek átadni a projekt segítségével is a következő generációnak. A tájékoztatón készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

A céhes városban ez volt a hatodik ilyen jellegű projekt, mely az Erasmus+ program résztámogatásával valósult meg. Ráduly Attila egyesületi elnök, Dósa Csaba és Pap Eszter Edina az EVS önkéntesek mentorai dióhéjban összefoglalták az elmúlt év eredményeit, majd levetítették az Alen, Carmen, Elena és Miguel által készített vetített-képes bemutatót. Az elnök arról is beszámolt, hogy ebben a projektben is számos partnerszervezettel (például a kézdivásárhelyi Sportiroda, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány, a Kovászna Megye Hulladékgazdálkodási Egyesület) és tanintézménnyel (kézdikővári, albisi és kézdivásárhelyi Molnár Józsiás-, Petőfi Sándor Gimnáziumok) dolgoztak együtt, közöttük is az egyik leghatékonyabban és legeredményesebben Kocsis Zoltánnal, a sportiroda vezetőjével. A sportcsarnokban működő asztalitenisz-iskola tevékenységébe a zöld napos önkéntesek is besegítettek, így a kisgyermekek sportolás közben angolul is tanulhattak. A kézdivásárhelyi zöldek az egy évig tartó projektben szokás szerint különös figyelmet fordítottak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) által kínált lehetőségek népszerűsítésére. Mi sem bizonyítja jobban minthogy az elmúlt időszakban egy kézdivásárhelyi fiatalt is Balogh Ákost sikerült bekapcsolni az önkéntes szolgálatba, aki hosszabb időre vállalt külföldön önkéntességet. Ugyanakkor a projekt magába foglalta a Zöld Nap Egyesület által szervezett már hagyományosnak tűnő események lebonyolítását, nemzeti estek, mozgó délutánok és különböző társalgási klubok szervezését is.

"Úgy gondoljuk az elmúlt évekhez hasonlóan egy újabb sikeres időszakot hagytunk magunk után, az orosz Elena Ershova, az örmény Alen Margaryan, a magyar Fabók Zsófia és a spanyol Carmen Gallardo és Miguel Paya önkéntesek új ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a jövőben csak előnyükre válhatnak. Nyelveket tanultunk, több ezer embert megmozgató rendezvényeket szerveztünk a megye különböző területein és nem utolsó sorban pedig számos új partnerséget kötöttünk különböző intézményekkel." - értékelte a projekt koordinátora.

Ráduly Attila azt is elárulta, hogy május elején újabb külföldi önkéntesek érkeznek Kézdivásárhelyre, akik egy éven keresztül segítik majd a Zöld Nap Egyesület mindennapi tevékenységeit.

Fotó: Derzsi Katalin