A Zöld Nap Egyesület hétfőn (augusztus 22) kiértékelő sajtótájékoztatót tartott a szervezet által lebonyolított Heal the earth, reloaded edition projektről. A több mint másfél évet tartó program legfőbb célja volt, hogy kialakítson az emberekben és a társadalom egészében egy új környezettel kapcsolatos viselkedésmintát. Ugyanakkor elősegíteni azt a felismerést, hogy a gazdasági, társadalmi és ökológiai jelenségek egymással kölcsönös függésben vannak, nem alá-fölérendeltségi, hanem mellérendeltségi viszonynak kellene lennie közöttük. A projekt másodlagos célja, hogy a fogyasztói társadalom tudatában legyen életmódja következményeinek és tisztán lássa, hogyan is élhet környezettudatos életmódot. A tájékoztatón készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

A céhes városban ez volt a kilencedik ilyen jellegű projekt, melyben 5 külföldi önkéntes (1 grúz, 1 török és 3 örmény) végezte el az önkéntes szolgálatát az Európai Szolidaritási Testület résztámogatásával. Ráduly Attila egyesületi elnök, Balogh Ákos és Kis Emese az ESC önkéntesek mentorai dióhéjban össze­foglalták az elmúlt év eredményeit. Az elnök arról is beszámolt, hogy ebben a projektben is számos partnerszervezettel (például a kézdivásárhelyi Sportiroda, a Kendu Egyesület, a kézdivásárhelyi Nők Egyesület, a Kovászna Megye Hulladékgazdálkodási Egyesület) és tanintézménnyel (a Bod Péter Tanítóképző, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás-, Turóczi Mózes-, Petőfi Sándor Gimnáziumok) dolgoztak együtt, közöttük is az egyik leghatékonyabban és legeredményesebben Kocsis Zoltánnal, a sportiroda vezetőjével. A sportcsarnokban működő asztalitenisz-iskola tevékenységébe a zöld napos önkéntesek is besegítettek, így a kisgyermekek sportolás közben angolul is tanulhattak. A kézdivásárhelyi zöldek szokás szerint különös figyelmet fordítottak az Európai Szolidaritási Testület (ESC) által kínált lehetőségek népszerűsítésére. Ugyanakkor a projekt magába foglalta a Zöld Nap Egyesület által szervezett már hagyományosnak tűnő események lebonyolítását, nemzeti estek, mozgó délutánok és különböző társalgási klubok szervezését is.

"Úgy gondoljuk az elmúlt évekhez hasonlóan egy újabb sikeres időszakot hagytunk magunk után, az örményországi Davit Mamulyan, Nane Sahakyan, Lilit Araqelyan önkéntesek új ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a jövőben csak előnyükre válhatnak. Nyelveket tanultunk, több száz embert megmozgató rendezvényeket szerveztünk a megye különböző területein és nem utolsó sorban pedig számos új partnerséget kötöttünk különböző intézményekkel." - értékelte a projekt koordinátora. Kis Emese, mentor az alábbi gondolatokat fogalmazta meg: "Örömmel vállaltam Lilit Araqelyan örmény önkéntes egy éves itt tartozódása alatt a mentorságot. A közös programjaink ideje alatt, legtöbbször a két társa Davit Mamulyan, Nane Sahakyan is velünk volt, így én is sokat tanulhattam az örmény kultúráról, hagyományokról és nem utolsó sorban Örményország szépségéről. Az elmúlt egy évben a közös kirándulásaink alatt megismerhették Székelyföld helytörténeti és kulturális értékeit, így várakat, múzeumokat, természetvédelmi területeket kerestünk fel, de részt vettünk a Székely Szabadság Napján a kászoni őrtűzgyújtáson is, ami nagyon nagy élmény volt mindannyiunk számára. Továbbá a lányok, féléven át, örömmel vettek részt nemezelő és mézes pogácsakészítő kézműves foglalkozásokon is. Ezek mellett, esti közös beszélgetésekkel enyhítettük, az itt tartózkodás nehézségeit, ahol meg tudtuk beszélni az esetleges felmerülő problémákat. Összesében egy tartalmas évet tudhatunk magunk mögött, ahol mentor/mentorált egymástól kölcsönösen sokat tanulhatott."

Ráduly Attila a tájékoztató végén azt is elárulta, hogy ősszel újabb külföldi önkéntesek érkeznek Kézdivásárhelyre, akik egy éven keresztül segítik majd a Zöld Nap Egyesület mindennapi tevékenységeit.

Fotó: Fozocos George és Kocsis Virág