A Zöld Nap Egyesület csütörtökön kiértékelő sajtótájékoztatót tartott a szervezet által lebonyolított Let`s Move (Mozogjunk) projektről. A több mint egy évet tartó program elsődleges célja volt az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás népszerűsítése. A tájékoztatón készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

A céhes városban ez volt a negyedik ilyen jellegű projekt, mely az Erasmus+ program támogatásával valósult meg. Ráduly Attila egyesületi elnök dióhéjban össze­foglalta az elmúlt év eredményeit, majd levetítették az Enrique de Paz Miguel által készített hatperces összeállítást, mely a szervezet Youtube csatornáján is elérhető. Az elnök arról is beszámolt, hogy számos partnerszervezettel (sportiroda, a Manna Otthon) és tanintézménnyel (kézdikővári és kézdimartonfalvi gimnáziumok) dolgoztak együtt, közöttük is az egyik leghatékonyabban és legeredményesebben Kocsis Zoltánnal, a sportiroda vezetőjével. A sportcsarnokban működő asztalitenisz-iskola tevékenységébe a zöld napos önkéntesek is besegítettek, így a kisgyermekek sportolás közben angolul is tanulhattak. A kézdivásárhelyi zöldek az egy évig tartó projektben szokás szerint különös figyelmet fordítottak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) által kínált lehetőségek népszerűsítésére. Mi sem bizonyítja jobban minthogy az elmúlt időszakban újabb székelyföldi fiatalokat sikerült bekapcsolni az önkéntes szolgálatba, akik hosszabb időre vállalnak külföldön önkéntességet. Ugyanakkor a projekt magába foglalta a Zöld Nap Egyesület által szervezett már hagyományosnak tűnő események lebonyolítását, nemzeti estek és különböző nyelvtanfolyamok szervezését is.




"Úgy gondoljuk az elmúlt évekhez hasonlóan egy újabb sikeres időszakot hagytunk magunk után, az örmény Zhenya Ohanyan és a két spanyol (Enrique De Paz, Silvia Blanco Gonzalez) önkéntesek új ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a jövőben csak előnyükre válhatnak. Nyelveket tanultunk, több száz embert megmozgató rendezvényeket szerveztünk a megye különböző területein és nem utolsó sorban pedig számos új partnerséget kötöttünk különböző intézményekkel." - értékelte a projekt koordinátora.

Ráduly Attila azt is elárulta, hogy április elején újabb három önkéntes lány – egy török, egy örmény és egy spanyol – érkezik Kézdivásárhelyre, akik egy éven keresztül segítik majd a Zöld Nap Egyesület munkáját.

Fotó: Attila György