A Zöld Nap Egyesület immár hagyományos programjai közé sorolható a Tavaszi Zöld Napok rendezvény, amelyet idén április 20-22 között kilencedik alkalommal szerveztek meg. Talán 2010 márciusában még nem is merült fel a kérdés, hogy a rendezvény minden évben megszervezésre kerüljön, de sikerének és a szervező csapat kitartásának köszönhetően idén is tartalmas programsorozattal várta a résztvevőket. Az eseményen készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

A Föld napjára időzített programsorozat célja a kézdiszéki lakosság környezettudatos életszemléjének formálása. A három napos rendezvény pénteken délbe az egyesület irodájában vette kezdetét, az egyesület vezetősége szeretettel várt minden fiatalt, aki érdekelt az Európai Önkéntes Szolgálat program által kínáltak iránt. Az Európai Önkéntes Szolgálat az Erasmus + program keretében valósul meg, melyet az Európai Bizottság támogat. A nap sporttal folytatódott, az egyesület önkéntesei a sportirodával karöltve amatőr asztalitenisz bajnokságra hívtak minden egyes asztalitenisz iránt érdeklődőt. Az eseménynek a Sportcsarnok adott otthont, melyre több mint negyvenen regisztráltak. A test és a lélek egyensúlyban való edzése érdekében évente több alkalommal különböző korcsoportok számára megrendezésre kerülnek asztalitenisz bajnokságok. Ez alkalommal is a fiúk és a lányok külön kategóriában szerepeltek, hat asztalon mérve össze pingpong tudásukat. A többórás küzdelem után a következő eredmények születtek:

Kicsik: I. Sánta Mihály, II. Dészpa Rúben, II. Fazakas Györgyjakab Magor
2003-2005: I. Bodó Márk, II. Gáspár Nórbert, III. Kocsis Hunor
2001-2002: I. Ferenc Arnold, II. Ciubotariu Marius, III. Kelemen Hunor, IV. Straua Medard
2007-2008: I. Bálint Huba, II. Bandi Ákos
2009-2011: I. ifj. Kocsis Zoltán, II. Bidiga Viktor, III. Bálint Örs, IV. Perdi Petra
Nők: I. Kis Izabella, Derzsi Katalin, Györgyjakab Bóroka
Férfiak: I. Kocsis Zoltán, II. Kovács Attila III. Slekta Lajos, Perdi Róbert
Délután 18 órától partnerségben a kézdivásárhelyi sportirodával és a Kendu egyesülettel a Sportcsarnok melleti téren kerékpárügyességi versenyre hívták az érdeklődőket, ahol úgyszintén több kategóriában nevezhetett a több mint ötven résztvevő. A legügyesebbeket oklevéllel, érmékkel és kisebb ajándékokkal díjaztak.

íme a nyertesek névsora:

Óvodások taposóval: I. Csutak Nóra, II. Danalizi Dorka, III. Bartos Hunor
Óvodások: I. Szentgyörgyi Dániel, II. Pásztor Máté, III. Csulak Nóra
I-IV osztályosok: I. Gyenge Tamás, II. Szigyártó Kincső, III. Szentgyörgyi Péter
Ifjak: I. Kovás Tihamér, II. Timár Ákos, Straua Medárd

Szombat reggel a rendezvénysorozat a kézdivásárhelyi új református temetőben a Reformáció emlékéve tiszteletére elültetett fák megöntőzésével folytatódott. 17 órai kezdettel a Vigadó Művelődési Ház díszterme adott helyet Kis Emese - Háromszéki Emlékfák nyomában című könyvbemutatónak és Ravasz Erzsébet amatőr festőművész kiállításának megnyítójára. A festmények május közepéig tekinthetőek meg. Ravasz Erzsébet matematikus, amatőr festőművész jelenleg Kolozsváron él. A véletlen hozta össze Kis Emese kézdivásárhelyi pedagógussal,  íróval, akikben fellelhető a közös érdeklődés és tisztelet az emlekfák íránt. 

Követve a már megszokott hagyomány rendjét vasárnap a konferencia jegyében zajlott. A meghívottak, előadások úgy lettek öszeállítva, hogy azok kielégítsék a célközönség igényeit a környezetvédelem, az egészség, a turizmus és az aromaterápia terén is. A vasárnapi konferenciasorozatot Klára Kamilla a Bod Péter Tanítóképző diákjának csodálatos éneke indította el. Ökoturizmusról a Föld Napján címmel Dósa Csaba turisztikai szakember tartotta a konferencia első előadását. Csaba tanulmányait Marosvásárhelyen és Kolozsváron végezte. A 'geográfus' egyidejüleg érdekelt a természet és a társadalomtudomány területein.

Dósa Csaba vetített-képes bemutatóját Dombai Hanna szavalata követte, majd Berde Lajos vette át a szót aki a WolfLife - A legjobb gyakorlat megvalósítása a farkas (Canis lupus) megőrzéséért a Keleti Kárpátokban cimű projektet ismertette. Lajos kisgyerek kora óta természetbarát, majd a környezetvédelem göröngyös és kanyargós útjába vitte a sors,  ahol a jelenben is tevékenykedik. A farkasok világába vezette el az érdeklődőket. Úgy véli, hogy a farkasok többet tudnak az emberről, mint az emberek a farkasról és ennek tudatában eljött az idő számunkra, hogy elérjük a farkasok  tudásszintjét, amelyet aztán a túlélésük biztosítása érdekében használhatunk fel.

Berde Lajost Biró Nóra témához illő verse követte, majd Herbszt-Simon Eszter gyógyító illatok nyomában cimű bemutatójára került sor. Eszter, 2010-ben kommunikáció és közkapcsolatok szakon mesterizett, a rá következő évben pedig a családalapítás és a gyerekvállalás periódusa következett. Az illóolajak lassan épültek be a kis család életébe- a történet nyolc mini üvegecskével kezdődött. Mikor a terápiás minőségű illóolajok, a biztonság, a folyamatos tanulás belópozott az anyai hétköznapokba egyre inkább kíváncsivá tette őt, hogy hogyan és miként alkalmazhatók a test, szellem és lélek egyensúlyának fenntartásában. 

Egy rövid szünetet követően Kis Emese a Bod Péter Tanítóképző munkatársa a fa szimbólum üzenete a néphagyományban témával tartott példákkal illusztrált vetített-képes bemutatót. A millecentenárium évében fogalmazódott Emesében a fák felkeresésének és felleltározásának ötlete, mely elsősorban csak a milleniumi emlékfákra öszpontosúlt, majd kiterjedt az Erzsébet emlékfákra is. Két éve jelent meg a Háromszéki emlékfák nyomában című könyve, mely azóta is oszthatlan sikernek örvend. A jelenlévők többek között megtudhatták, hogy az ember és a fa ősidők óta elválaszthatatlan kapcsolatban álltak egymással. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint egy alkalmi rigmusunk: * Első palotád volt rengő bölcsőd fája, /utolsó házad lesz koporsó deszkája*

Dr. Herbszt Ödön Szájtátó  címmel a fogászati higiénia fontosságáról beszélt. A fogorvos, 2010-ben végzett a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem Fogorvos szakán. Praxisát szülőfalujában, Sepsibükszádon kezdte, majd a családalapítás után Gelencén és Szentkatolnán kezeli a pácienseit. Folyamatosan érdeklődik az új területek iránt, így nemrég tette le az implantológia kompetenciavizsgát is. Bardócz Csaba ikafalvi református lelkész pedig igen csak sajátos módon tisztelgett tavaly a Reformáció Emlékéve előtt, amikor is a saját valamint Juhos Gábor maratonfutó ötletéből megvalósították a „ReforMaraton 500” elnevezésű körutat, melyet joggal nevezhetünk missziós útnak is. Az 500 óra alatt közel kétszáz településre vitték el az 500 évvel ezelőtt Luther Márton által írt 95 tételt, napi 10-20 kilométert szaladva. Az előadásban beszámolt arról, hogy a megszokott napi rutintól eltérő azt meghaladó fizikai teljesítményre milyen életmód változtatással lehet könnyen és sikeresen átállni.

A szombat délutáni és a vasárnapi esemény színvonalát Klára Kamilla és Béres Erika énekei, valamint Dombai Hanna, Kicsi Kincső Kriszta, Bíró Nóra és Tofán Maja szavalatai emelték. Ezúton mondanak köszönetet felkészítő tanáraiknak Kis Emesének és Gligor Zoltánnak, a Bod Péter Tanítóképző pedagógusainak. Az egyesület köszönetét fejezi ki a támogatóknak, partnereknek, külön kiemelve a helyi Önkormányzatot, a Vigadó Művelődési Házat, az Eraszmus + programot valamint minden önkéntesnek, aki a programjaink kivitelezésében, lebonyolításában nyújtottak segítséget.

Szerző: Derzsi Katalin

Fotó: Györgyjakab Boróka és Kónya László