A Tamási Áron Színház vezetősége felhívja a közönség figyelmét, hogy a február 25-ére, keddre meghirdetett Koldusopera előadást objektív okok miatt egy nappal később, február 26-án, szerdán játssza a társulat. A már megvásárolt jegyek visszaválthatók, vagy átválthatók a 26-ai előadásra.

A produkcióban a sepsiszentgyörgyi színház teljes társulata mellett nagyzenekar és kórus is közreműködik, így nagyon nehéz olyan időpontokat találni az előadás játszásához, mely minden érintettnek egyaránt megfelel. A színház az érdeklődők megértését kéri a műsor-változásból adódó esetleges kellemetlenségek miatt.

Bertolt Brecht darabja műfaji meghatározása szerint tandráma, de a legmozgalmasabb hollywoodi forgatókönyveket idézi, és egyben opera, musical, és mindezek paródiája is. Tartalmát és formáját tekintve is igazi remekmű, melynek világsikeréhez Kurt Weill gyönyörű zenéje is nagymértékben hozájárult.

Penge Mackie, a rablógyilkos titokban feleségül veszi Peachum, a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen lányát, Pollyt, az apa azonban nem adja áldását a házasságra, sőt, bosszút forral újdonsült veje ellen. Felesége valamint az utcalányok segítségével eléri, hogy a rendőrfőnök elfogatási parancsot adjon ki ellene. Csakhogy a rendőrfőnök egykori katonatársa és barátja Mackie-nek, így aztán egyre több nem várt fordulat következik be a történetben.

A marxista eszmék iránt érdeklődő Brecht 1928-ban a kapitalizmus kritikájaként írja meg a Koldusoperát. “Minket, polgári kisiparosokat, akik derék feszítővasainkkal a kis boltosok nikkelkasszáit dolgozzuk meg, elnyelnek a nagyvállalkozók, akik mögött ott állnak a bankok. Mit számít egy tolvajkulcs egy részvénnyel szemben? Mit számít egy bankrablás egy bankalapítással szemben?” – panaszkodik Mackie az előadás végén, és mindnyájan érezzük, hogy mindez a mai nap sem humoros kiszólás, hiszen a mára már tökéletesen működő rendszer csak látszólag képviseli a társadalmat fenntartó kisember érdekeit.

A szegedi premiert követően Kovács Dezső így írt az előadásról: „Bocsárdi László rendezése az elidegenítést rendre feszes iróniába fordító, a monotóniát sem nélkülöző, összhatásában mégis rendkívül erőteljes brechti színház. Semmi tinglitangli, vagy a túlcsorduló érzelmekbe való belefeledkezés hullámvasútja, szabatosan, összehangoltan működik a konstrukció. Bocsárdi elemző racionalizmusa, rendezői keménysége találkozik itt Brecht didaxisával.”

Február folyamán a Koldusopera mellett a Kaisers Tv, Ungarn, a Barbárok és az Illúziók című előadások is műsoron lesznek a Tamási Áron Színházban, jegyek válthatók a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.