Kovács-Vajda Bence és Kusztos Júlia Facing the River című interaktív audiovizuális installációja tekinthető meg újra a nagyközönség számára 2021. december 27-én 18 órától. A projekt bemutatójára 2021. december 6-án került sor.

Ahogyan a szociológia területéről érkező Sharry Turkle, vagy a filozófia és antropológia területéről érkező Jos de Mul látja: az állandóság és változékonyság értékelése megváltozott a társadalmunkban. Nem is olyan régen a stabilitást társadalmilag értékelték és kulturálisan megerősítették. Szüleink generációjánál még természetes volt, hogy egyetlen stabil munkahelyen dolgoznak és ugyanabban a városban kezdik- és élik le életüket. A jelenlegi változékony társadalmi helyzetek hatását a személyiségre, még nehéz lenne megítélni, de bőrünkön érezhető aspektusainak vizsgálata adott.

Facing the River a két pályakezdő művész első közös együttműködése. Ez egy kísérleti installáció, amely Kusztos által készített 32 videón és Kovács-Vajda 32 hangon alapul. Az alkotók mindketten a romániai Sepsiszentgyörgyön születtek, és nagyjából egy időben költöztek külföldre, először Budapestre, majd a világ különböző pontjaira. Ezek az anyagok az ott megélt élményeik lenyomatai, hogy csak néhányat említsek: felvételek Kréta szigetéről, hangok a litván vidékről. Habár mindez elsőre csodálatosan hangzik, a választási lehetőségek sokaságában rejlő szabadság, bizonytalansággal és kételyekkel járhat együtt. Aktívan foglalkoztatja őket, hogy ezek az emlékek milyen módon hatnak egymásra, akár egyetlen személyen belül, és mi történik, ha egy külső perspektíva hatása átértékeli jelentésüket vagy átrajzolja narratívájukat. Ezért ezek az anyagok már a művön belül is reagálnak egymásra, és egy kontroller segítségével a nézők is aktív szerepet játszhatnak az installáció alakításában. Arra kérik fel a látogatókat, hogy beavatkozásuk által megteremtsék és megtapasztalják saját megértésük egyedi és határozottan szubjektív útját egy olyan témában, amely túlmutat a pusztán személyes tartományon.

Kovács-Vajda elsősorban rövidfilmek és kísérleti művészfilmek, mint például a Mazzag Izabella által rendezett FAFF, hangvilágán dolgozott. De foglalkoztatja a térspecifikus színház, és társszerzője volt a Staircase C című rádiójátéknak. Most a zenei és nem zenei hangzásvilágok egyesítésével, a környezetéből származó terepfelvételek felhasználásával saját útját keresi. Kusztos grafikusként kezdte tanulmányait, azóta különböző technikákban és médiumokban gyűjtött tapasztalatokat. Elsősorban szobrászati technikákkal kísérletezik, az utóbbi időben figyelme a digitális média felé fordult. Legutóbbi videómunkája a FUTURE PERFECT #5 csoportos kiállításon volt látható. Ádi a kurátori tevékenység gyakorlati és elméleti szféráival foglalkozik, de jelenleg futó projektek között a művészet-kutatás, írás és workshoptervezés is feltűnik. Leginkább az underground szerveződések és a nonprofit galériák világát érzi magáénak, kortársművészeten belül fókusza a kelet-európai társadalmilag elkötelezett művészekre irányul.

A projektbemutatóra való belépés ingyenes, de a hatályos járványügyi előírások betartásához, azaz érvényes oltási/gyógyulási igazolás, valamint arcmaszk viselése és a biztonságos távolságtartás kötelező.

A projekt része A művészet mindenkié programnak, mely Sepsiszentgyörgy Városi Tanács támogatásával jött létre.