Az ünnepek előtt állva, Kézdivásárhely Önkormányzata kötelességének érzi tájékoztatni a Vasút utca lakosságát a problémás zóna jelenlegi helyzetéről.
Mint azt már hírül adtuk, a szakiroda még az ősszel megkezdte a közbeszerzési folyamatot, hogy amint az anyagi források rendelkezésre állnak, azonnal neki lehessen fogni jópár éve sárba süllyedő Vasút utca javításához. Novemberben – az előírásokat betartva – közbeszerzésre írtuk ki a munkálatokat, melyet a brassói székhelyű Conforest Rt. nyert meg. Mindeközben, az RMDSZ kormányzási szerepének köszönhetően Bokor Tibor polgármester 1,5 millió lejes, 2014-es évre szóló támogatási szerződést írt alá Liviu Dragnea fejlesztési miniszterrel, biztosítva ezzel a minisztériumi támogatást az utca rehabilitálására. A terv szerint elvezetik az esővizet, minden vezeték, kábel a föld alá kerül, az aszfaltburkolat pedig parkírozóknak, és lehetőségekhez mérten biciklisávnak is helyet ad majd.
A munkálatok kivitelezésére a hivatal november 21-én írta alá a szerződést a Conforest Rt.-vel – innentől a terület állapota felett a vállalat rendelkezik, azzal a feltétellel, hogy a munkát határidőn belül elvégzi. A megvalósítási folyamatot első ízben a Distrigaz Sud vállalat akadályozta, akik időközben a teljes vezetékhálózatot kicserélték, ugyanakkor az utca jelzőlámpa és vasúti átjáró közötti szakaszán a kivitelező OMS Románia elrontotta a csatornázást – probléma, melyet hosszas tárgyalásokkal lehetett megoldni. Jelen pillanatban – Márton László, a Conforest Rt. helyi megbízottja szerint – az időjárás nem kedvez a munkálatoknak, ugyanis a terv szerint 50 cm mélységig kell kitakarítani a Vasút utca alapját, a mostani, fagyos állagú föld azonban ezt nem teszi lehetővé.
„Az elmúlt hetekben igyekeztünk a nagyobb gödröket betömni, ahol lehetett – létezik esővízcsatorna –, lecsapoltuk a nagy tócsákat. Ennél többet egyelőre nem tudunk tenni”, nyilatkozta megkeresésünkre a megbízott.
Bokor Tibor polgármester ezzel szemben úgy véli, 2–300 méteren eddig már meg lehetett volna javítani az utat, ha azonnal nekifognak, ami éppen elég lenne a legproblémásabb szakasz – a kaszárnyától a Bertis üzletig –, de legalábbis az iskola előtti rész járhatóvá tételére. „Tökéletesen megértem a lakók és az iskolába járó közösség idegességét. Ennek ellenére kérem, legyen türelmük kivárni az eredményt, hiszen Kézdivásárhely talán legmodernebb utcájának megépítésén dolgozunk.”

További kérdésekre Márton László (Conforest Rt.) hívható a 0730.190.516-os telefonszámon.