Zöld Nap Egyesület

» Laskagomba termesztőnél jártunk

Laskagomba termesztőnél jártunk - Szeptember 6-án Szőcs Csongor helyi laskagomba termelőhöz látogatott a Zöld Nap Egyesület kilenc önkéntese. A látogatás során a résztvevőknek lehetőségük adódott megtudni hogyan is termesztik a laskagombát és hogyan tett szert Csongor az alacsony tőkebefektetéssel elkezdhető és gyorsan megtérülő beruházásra.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán!

A jelenlévők a gombatermesztés két módjával ismerkedhettek meg:
- Az első ami bükkfában terem. Fatörzsekbe fúrt lyukakba helyezi el a korpát és a miceliumot. Ezzel a módszerrel akár öt éven keresztül tud termelni tavasszal és ősszel, a természetbeni szüreteléshez hasonlóan.
- A második mód pedig a zsákos módszer. Az első lépés a szalma komposztálásával kezdődik, amikor is azt apró darabokra vágja és melegvízben áztatja. Ez felgyorsítja a bomlási folyamatot. Mindezek után összekeveri a miceliumot a komposzt anyaggal zsákba tölti és pár lyukat helyez el rajta. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a gombák a lyukakon kibulyhassanak és felfelé ívelhessenek. Ahhoz, hogy az első gombák megjelenjenek mindössze egy hónapra van szükség. A zsákok viszont csak három hónapig használhatóak fel, de ez az a módszer, mely lehetővé teszi a gomba egész évben való termesztését.

Szőcs Csongor magyarázata szerint négy fontos dologra van szükség ahhoz, hogy a gomba megteremjen:
1. Hőmérséklet, mely 10 és 20 Celsius fok közötti kell legyen.
2. Páratartalom, a legjobb a 80%-os
3. A cellulóz (a növényi sejtek fő összetevője)
4. Fény

Ha mind a négy dolog megtalálható akkor mindössze 4-5 napra van szükség, hogy a gombák megnőjenek.
Ma, amikor az elhízás rengeteg emberre jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzettet kelt, de szénhidrát és kalóriaszegény táplálék. Ez is egy érv a gombatermesztés mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlítható élménye egy-egy jól sikerült ételben.
Jelen pillanatban Csongor a gombatermesztés székhelyen árusítja termékét: Kézdivásárhely, Molnár Józsiás utca. De megtalálhatod a havonta megszervezett helyi termékvásáron is.
A laskagombát kiránthatjuk tojásban vagy akár grillezhetjük is. Nagyon ízletes és egészséges.

Fotó: Ráduly Attila

Szeptember 6-án Szőcs Csongor helyi laskagomba termelőhöz látogatott a Zöld Nap Egyesület kilenc önkéntese. A látogatás során a résztvevőknek lehetőségük adódott megtudni hogyan is termesztik a laskagombát és hogyan tett szert Csongor az alacsony tőkebefektetéssel elkezdhető és gyorsan megtérülő beruházásra. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán! A jelenlévők a gombatermesztés két módjával ismerkedhettek meg: - Az első ami bükkfában terem. Fatörzsekbe fúrt lyukakba helyezi el a korpát és a miceliumot. Ezzel a módszerrel akár öt éven keresztül tud termelni tavasszal és ősszel, a természetbeni szüreteléshez hasonlóan. - A második mód pedig a zsákos módszer. Az első lépés a szalma komposztálásával kezdődik, amikor is azt apró darabokra vágja és melegvízben áztatja. Ez felgyorsítja a bomlási folyamatot. Mindezek után összekeveri a miceliumot a komposzt anyaggal zsákba tölti és pár lyukat helyez el rajta. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a gombák a lyukakon kibulyhassanak és felfelé ívelhessenek. Ahhoz, hogy az első gombák megjelenjenek mindössze egy hónapra van szükség. A zsákok viszont csak három hónapig használhatóak fel, de ez az a módszer, mely lehetővé teszi a gomba egész évben való termesztését. Szőcs Csongor magyarázata szerint négy fontos dologra van szükség ahhoz, hogy a gomba megteremjen: 1. Hőmérséklet, mely 10 és 20 Celsius fok közötti kell legyen. 2. Páratartalom, a legjobb a 80%-os 3. A cellulóz (a növényi sejtek fő összetevője) 4. Fény Ha mind a négy dolog megtalálható akkor mindössze 4-5 napra van szükség, hogy a gombák megnőjenek. Ma, amikor az elhízás rengeteg emberre jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzettet kelt, de szénhidrát és kalóriaszegény táplálék. Ez is egy érv a gombatermesztés mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlítható élménye egy-egy jól sikerült ételben. Jelen pillanatban Csongor a gombatermesztés székhelyen árusítja termékét: Kézdivásárhely, Molnár Józsiás utca. De megtalálhatod a havonta megszervezett helyi termékvásáron is. A laskagombát kiránthatjuk tojásban vagy akár grillezhetjük is. Nagyon ízletes és egészséges. Fotó: Ráduly Attila

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!