Elmarad!

Lelkek tárháza – Kötetbemutató Székelykeresztúron

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvkiadója gondozásában megjelent Sándor-Zsigmond Ibolya: Lelkek tárháza. Tanulmányok, közlések Székelykeresztúr múltjáról című könyve. A kötetet Székelykeresztúron a Molnár István Múzeumban az intézmény alapítása 75. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség programjai közt P. Buzogány Árpád művelődésszervező mutatja be 2021. október 15-én, pénteken 18 órától.

A Székelykeresztúr Város Önkormányzata és a Molnár István Múzeum eseménye egyben része az október 8–17. között zajló XI. Székelyföld Napoknak.

Az Udvarhelyszék kultúrájáért-díjas szerző a székelykeresztúri Molnár István Múzeum muzeológusa, néprajzi és helyismereti munkáit tanulmánykötetekből, folyóiratokból és önálló kötetekből ismerheti az olvasó. A most megjelent kötete válogatás a szerző eddig közölt tanulmányaiból.

Témájukat tekintve Székelykeresztúr közelmúltjának egy-egy érdekes jelensége rajzolódik ki. Sándor-Zsigmond Ibolya főleg levéltári források és a helyi emlékezet alapján ír egykori neves személyekről: tanárokról, vállalkozókról, akik a helyi közművelődésben kiemelkedőek voltak. Összegzi az Unitárius Gimnázium és a Molnár István Múzeum történetét, összefoglalást olvashatunk a tejfeldolgozás múltjáról, az állatkiállításokról, a bortermelésről, a sóskúti fürdőéletről, a Székelykeresztúri Unitárius Téli Gazdasági Iskoláról, az egykori tanonciskoláról, és természetesen a helyi Petőfi-legendáról is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre, a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérjük a maszkviselést és a szabályok betartását!