Forgalomkorlátozás – Útlezárás

Szombat, augusztus 8. – Félszakaszok

III. A félszakasz, 2020. augusztus 8., (5,6 km), 10:00: Tolvajos-tető – Hargitafürdő.
A III. A félszakasz során teljes útlezárásra kerül sor.


III. B félszakasz, 2020. augusztus 8. (122 km), 16:30: Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszépvíz – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkszentimre – Tusnád – Csíkszentmárton – Csíkbánkfalva – Csíkszentlélek – Csíkszereda – hét kör Csíkszereda utcáin.

A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozás lép érvényben.

Csíkszereda:
16:30–16:35 (forgalomkorlátozás): Szabadság tér – Temesvári sgt. – Nagyrét utca

17:10–17:25 (forgalomkorlátozás): Taploca utca – Márton Áron utca – Decemberi forradalom utca – Temesvári sgt. – Vár tér – Szász Endre utca – Hóvirág utca – Brassói út

18:00–20:00, Csíkszereda utcáin (teljes útlezárás): Szabadság tér – Temesvári sgt. – Vár tér – Szász Endre utca – Puskaporos utca – Tudor Vladimirescu utca – Testvériség sgt. – Hunyadi János utca – Szék útja – Márton Áron utca – Decemberi Forradalom utca – Temesvári sgt. – Szabadság tér.


Lengyel fölény Székelyföld Kerékpáros Körversenyén

Két félszakasszal zárult a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. Az utolsó nap tétje az volt, hogy képes lesz-e valaki arra, hogy a lengyel Mazowsze Serce Polski sportolóját, Jakub Kaczmareket, be tudják-e fogni.

A Tolvajos-tető – Hargitafürdő egyéni időfutam után úgy nézett ki, hogy borulni tud az előzetes papírforma, hiszen a román válogatott honosított moldávja Szergej Cvetkov meglepetést tud okozni, hiszen óriási fölénnyel nyerte meg a III. A szakaszt.

Összetettben viszont még mindig 7 (!) másodperces előnnyel vezetett Kaczmarek a záró III. B szakasz előtt.

A 122 km-es szakasz előtt nagy kupaktanácsok voltak. A csíkszeredai Szabadság téren gyülekező csapatok közül a román válogatott autójánál találhattuk a Bukaresti Steaua és a temesvári UVT Devron csapatának életben maradt sportolóit. Összesen hét sportolót, akik a záró taktikát beszélték. Ugyanakkor a másik oldalon a Mazowsze Serce Polski csapatánál is nagy volt a sürgés forgás.

A Felcsíkot és Alcsíkot magába foglaló etap során a mezőny egyben kerekezett. Felcsíkot úgy járta meg a mezőny, hogy bár voltak szökési kísérletek, azok nem voltak meggyőzőek. Az első és egyetlen csíkszeredai sprint előtt a Giotti Victoria kerekese, Frederico Zurlo, a boly élén nagyot bukott és azonnal kórházba kellett szállítani mellkasi sérülésekkel.

A sprintet végül a lengyel CCC Developement sportolója Staniszlaw Aniolkowski húzta be, aki egyébként toronymagasan nyerte meg a pontverseny összetettjét is. A kerekesek Alcsíkra rákanyarodva elengedtek négy szökevényt, akik közül a magyar Epronex sportolója Pápai Ádám végül leszakadt. Az élen maradt hármas Rudys Paul, Alessadro Baroni és Damian Papirski ért fel elsőnek a bánkfalvi első hegymenetre, majd Csíkszeredába érve négy körön át vezették a versenyt. Rudys és Baroni felváltva húzták be a Puskaporos utca végén levő hegymenetet. Előnyük viszont fokozatosan csökkent és az ötödik körre érkezve az élboly befogta őket és ezúttal két másik sportoló vette át a vezetést Martin Haring, illetve a kazah Alexandr Szemenov révén. Előnyük három körön át tartott és Haring a további három hegymenetet behúzta, amivel feljött a második helyre a hegyimenők között.

A legizgalmasabb kör viszont az utolsó maradt. Az élen haladó Haring és Szemenov egészen a Hunyadi János utca közepéig vezetett. Ekkor a CCC Developement sportolója Szymon Krawczyk az élre tört. Valósággal elrobogott a két korábbi éllovas mellett. A lengyel szökési kísérlete viszont nem volt sikeres. A mezőny hatalmas hajrát vágott ki. A cél vonalon elsőként az olasz Gallina Colosio kerekes Davide Bauce sprintelt át, majd őt követte Aniolkowszki és a Giro D’Italia 2012-ben szakaszgyőzelmet elérő Andrea Guardini.

Az összetettben viszont Jakub Kaczmarek megőrizte elsőségét miután a záró szakaszon Cvetkov nemhogy nem tudott közelebb kerülni a lengyelhez, hanem további értékes másodperceket veszített.

Összességében a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenyén a két lengyel csapat a Mazowsze Serce Polski, illetve a CCC Developement Team sportolói nagyon érett versenyzést mutattak, akikkel szemben nem volt másoknak esélyük.

Eredmények
III. B. félszakasz: 1. Davide Bauce (Gallina Colosio Eurofeed), 2. Staniszlaw Aniolkowszki (CCC Developement Team), 3. Andrea Guardini (Giotti Victoria).

Összetett végeredménye: 1. Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski), 2. Szergej Cvetkov (Románia válogatottja), 3. Stanislaw Aniolkowszki (CCC Developement).

Legjobb hegyimenő: Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski).
Az összetett pontverseny győztese: Stanislaw Aniolkowski.
A legjobb U23-as versenyző: Lukas Kubis (Dukla Banska Bystica).
A legjobb román versenyző: Szergej Cvetkov (Románia válogatottja).
A legjobb magyar versenyző: Filutás Viktor (Giotti Victoria).
A csapatverseny végeredménye: 1. Mazowsze Serce Polski, 2. Giotti Victoria, 3. CCC Developement Team.

Fotó: https://www.facebook.com/CyclingTourOfSzeklerland/