Városnapok - Őszi sokadalom - Őszi Sokadalom 2019

Őszi Sokadalom 2019

» Letették a Kiss Lázár-díj alapkövét

Letették a Kiss Lázár-díj alapkövét - Szombat reggel került hivatalosításra Kézdivásárhelyen a Mezőkövesd önkormányzata által létrehozott Magyar Nyelvért-díj, mely értelmében évente egy nyolcadik osztályos diák százezer forintos jutalomban részesülhet.Kézdivásárhely önkormányzata részéről Bokor Tibor polgármester, míg a kezdeményező fél nevében dr. Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester írták alá a városházán azt a protokollumot, melynek értelmében a céhes város önkormányzata minden tanév végén kijelölhet egy nyolcadikos diákot a Kiss Lázár-díjra. A néhai magyartanár nevét viselő, Kézdivásárhely testvérvárosa, Mezőkövesd által létrehozott Magyar Nyelvért-díj minden évben 100 ezer forintos jutalomban részesít egy anyanyelvi téren jeleskedő diákot. A megegyezés tíz évre köttetett, az aláíráson pedig jelen volt még Kiss Lázár tanár úr özvegye, Kiss Éva tanárnő, Nagy-Babos Tamás tanácsos, a helyi tanács kulturális bizottságának elnöke, valamint a testvérváros részéről Molnár Istvánné, a mezőkövesdi tanács művelődési bizottságának elnöke.'Azt akartuk, hogy nálunk olyan személy nevét viselje ez a díj, aki sokat tett a magyar nyelv megmaradásáért, az anyanyelvápolásért, annak tanításáért. Nagy-Babos Tamás kollégámmal döntöttünk Kiss Lázár tanár úr, a Nagy Mózes Gimnázium egykori pedagógusa mellett, akinek a neve és tevékenysége is példaértékű az utókor számára', indokolta a névválasztást Bokor Tibor.'Beszélni sok mindent lehet, írni is ugyanúgy, de kézzel fogható dolgokra van szükség, maradandót kell alkotni. Ez a gondolat vezérelt, valamint a remény, hogy a magyar-magyar barátság egy kézzel fogható kötelékkel is megerősödik, amikor az egész Kárpát-medencére kiterjedő Magyar Nyelvért díjat hoztunk létre. Ez tíz évig minden tanévben egy jelesen teljesítő diák számára ösztönzést biztosít arra, hogy megőrizze és ápolja az anyanyelvünket' - összegezte dr. Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester a díj megalapításának előzményeit, a kézdivásárhelyi önkormányzatra bízva a feladatot, hogy minden évben kiválassza a rá legérdemesebbnek bizonyuló diákot.Fotó: Tóth László

Szombat reggel került hivatalosításra Kézdivásárhelyen a Mezőkövesd önkormányzata által létrehozott Magyar Nyelvért-díj, mely értelmében évente egy nyolcadik osztályos diák százezer forintos jutalomban részesülhet.

Kézdivásárhely önkormányzata részéről Bokor Tibor polgármester, míg a kezdeményező fél nevében dr. Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester írták alá a városházán azt a protokollumot, melynek értelmében a céhes város önkormányzata minden tanév végén kijelölhet egy nyolcadikos diákot a Kiss Lázár-díjra. A néhai magyartanár nevét viselő, Kézdivásárhely testvérvárosa, Mezőkövesd által létrehozott Magyar Nyelvért-díj minden évben 100 ezer forintos jutalomban részesít egy anyanyelvi téren jeleskedő diákot. A megegyezés tíz évre köttetett, az aláíráson pedig jelen volt még Kiss Lázár tanár úr özvegye, Kiss Éva tanárnő, Nagy-Babos Tamás tanácsos, a helyi tanács kulturális bizottságának elnöke, valamint a testvérváros részéről Molnár Istvánné, a mezőkövesdi tanács művelődési bizottságának elnöke.

"Azt akartuk, hogy nálunk olyan személy nevét viselje ez a díj, aki sokat tett a magyar nyelv megmaradásáért, az anyanyelvápolásért, annak tanításáért. Nagy-Babos Tamás kollégámmal döntöttünk Kiss Lázár tanár úr, a Nagy Mózes Gimnázium egykori pedagógusa mellett, akinek a neve és tevékenysége is példaértékű az utókor számára", indokolta a névválasztást Bokor Tibor.

"Beszélni sok mindent lehet, írni is ugyanúgy, de kézzel fogható dolgokra van szükség, maradandót kell alkotni. Ez a gondolat vezérelt, valamint a remény, hogy a magyar-magyar barátság egy kézzel fogható kötelékkel is megerősödik, amikor az egész Kárpát-medencére kiterjedő Magyar Nyelvért díjat hoztunk létre. Ez tíz évig minden tanévben egy jelesen teljesítő diák számára ösztönzést biztosít arra, hogy megőrizze és ápolja az anyanyelvünket" - összegezte dr. Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester a díj megalapításának előzményeit, a kézdivásárhelyi önkormányzatra bízva a feladatot, hogy minden évben kiválassza a rá legérdemesebbnek bizonyuló diákot.

Fotó: Tóth László

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!