Lezárult a Perkucigó projekt

Fekete Lovas Zsolt, sepsiszentgyörgyi színművész 2018. márciusában indította egyéni műsorát Perkucigó címmel, amelyet ez év decemberéig láthatott a nagyközönség. A színész a projekt céljául tűzte ki, hogy párbeszédet indítványozzon a nézők és az alkotócsapat között a cigányok sorsáról, és főként az egészségügyi rendszerben tapasztalt megkülönböztetettségéről.

A darab forgatókönyvének nyersanyagát maga a színész, Fekete Lovas Zsolt írta meg, amelyet Székely Csaba, drámaíró véglegesített és Sándor László, fordító román nyelvre fordította. A nem kimondottan színházi előadásnak nevezett, inkább stand-up elemekkel tarkított koncertszínháznak mondott performansz Bordás Attila és Dávid Péter társ-rendezésével jött létre, valamint Kónya Ütő Bence a vizuális és virtuális anyagokért, ugyanakkor a népszerűsítésért vállalt felelőséget.

A Perkucigó 12 helyszínen lett bemutatva, magyar és román nyelven egyaránt, többek között Szegeden a Grand Café kultúrkocsmában, Budapesten az RS9 Színházban, Sepsiszentgyörgyön a Bábszínházban, a Fapados Kultúrkávézóban és a Manus Cigánytalálkozón, továbbá Bölönben, Bölönpatakon a helyi cigányközösségnek, Oltszemen a gyerekotthonban, a Puskás Tivadar Egészségügyi Posztlíceum diákjainak, Őrkőn a helyi cigányközösségnek és Bukarestben a Caleido Interetnikai Színházi Fesztiválon is láthatták az érdeklődők.

A projekt jogi képviseletét a Turulmadár Ifjúsági Iroda vállalta, a koordinációját Olah Kata, a Turulmadár Ifjúsági Iroda munkatársa végezte. A projektet támogatta az Open Society Foundation.