Lukács Sándor egyéni karikatúra kiállítása: Leltári tárgyak lettünk címmel kerül megrendezésre a 30-ik Szentgyörgynapi kultúresemények keretrendezvényeként.

Lukács Sándor vagy ahogyan legtöbben ismerik „Lucky” sepsiszentgyörgyi karikaturista aki a 80-as évektől kezdődően folyamatosan alkot, publikál, szervez, és kiállít. Ő azon kevesek és szerencsés alkotó emberek közé tartozik, aki karikatúrát lát mindenben. Ezzel magyarázható az is, hogy ma már több ezer munkát őriz magángyűjteményében. Egykor ő indította az Ötödik kerék néven ismert vicc- és karikatúra lapot is, amelyet 1990 áprilisában 46 ezer példányban nyomtattak és került ki hetilapként. A legismertebb sorozatai a háromszéki színész-, művész-, énekesek és ismert személyek portréi, - a Nünüke sorozata és az eddig be nem mutatott Covid ihlette humoros vázlatok. A Csíkszépvízen született, de 70-es évek óta Sepsiszentgyörgyön élő és tevékenykedő karikaturista, gúnyos és humoros rajzai, a világ több részére is elértek már, különféle újságokban hazai és külföldi lapokban jelentek meg Szentgyörgytől, Karlsruhe, Montreal egész Tokióig.

Az 50 éves Omega együttes tagjainak karikatúráit szintén ő a Csíkszeredából Háromszék fővárosába áttelepedett Lucky készítette. A karikatúrák mestere néven ismert szimpatikus ember oszlopos tagja és rendszeres kiállítója a 2015-ben létre hozott Humorpince klubnak melynek tagjaival együtt a humorra gyógyszerként tekintenek, mert fontos szerepe van a mindennapi gondok által okozott görcsök feloldásában és a lelki zavarok gyógyításában.
Jóllehet Lucky karikatúrái révén vált ismertté, számos akvarelt, festményt és illusztrációt is készített, több városban és rendezvényen és kiállításon mutatta már be épp aktuális anyagát, mely mindig egy témakört dolgoz fel.

Tehetsége hamar kitűnik, és tanárai biztatják, hogy folytassa tanulmányait a grafikai - művészet területén így az sem titok, hogy a kolozsvári művészeti főiskola grafika szakán szerez diplomát majd újságíróként és illusztrátorként munkát vállal.

Lucky nem keresgél, hanem talál. Karikatúráinak, stílusa, képvilága gazdag, humoros, színes és távol áll minden gyűlölködés vagy rosszindulatú ábrázolástól, -ellenkezőleg, minden képkockája a jóindulat, vicc, tréfa és a kedélyesség jellemzi.

A karikatúrának eszközei a szatíra és a humor , a szentgyörgyi alkotónk gyakran és főleg kezdetben politikai, társadalmi, kulturális és sportesemények által ihletett témákat dolgozott fel, melyekből néhány munkája csupán ízelítőként szerepel a jelenlegi tárlaton.

A karikatúra művészete/rejtélye abban is rejlik, hogy a művésznek nem csak a rajztudására, hanem a társadalmi helyzet, az érzelmi töltet és a politikai szimbólumok ismeretére is szüksége van ahhoz, hogy munkái hatásosak legyenek. A karikaturisták a történelem során sokszor használták a műfajt a hatalmi helyzetek kritizálására, a rendszerek és vezetők gúnyolására, vagy éppen a társadalmi egyenlőtlenségek kiemelésére, hisz a karikatúra az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb művészeti ág, mely az évtizedek és évszázadok során számos nagyszerű alkotót inspirált. Említhetjük Honore Daumier nevét a 19. századi francia karikaturistát, akinek munkái a politikai és társadalmi változásokat ábrázolták a francia történelemben. Ő kiválóan alkalmazta a torzítást és a humoros megjelenítést munkáiban. Jó példa a világhírű karikaturisták között, aki kiemelkedő munkáival az egész műfajt formálta. Nem hiába Balzac Daumier-t, A karikatúra Michelangelójának nevezte.

Lucky mindenütt az őt környező társadalmi életben, meglátta a tréfás oldalt, rajzai az emberi jellemzés, komikus helyzetképek, szituációk mesterművei. Társadalmi típusokat jelenít meg, műveiben azonban nemcsak szatirikus tartalom van, sokszor nevetés és néhol gyengédség is. A most látható válogatott anyag mindent elárul erről a kivételes képességű, virtuóz rajztehetséggel megáldott művészről. Lucky színes rajzaiban akárcsak társai többnyire játékos módon ábrázolja a valóságot. Sorozatokban gondolkozik, munkái általában rajzolt vagy festett képekből állnak, amelyek a karikaturisták sajátosságaival élve túlzó, torzított vagy eltúlzott, jellegzetességekkel rendelkeznek.

Lucky sorozatain az erős grafika-, a kiváló rajztudás és az intelligens humor összekapcsolása eredményezi a hatásos és emlékezetes karikatúrát. Ismert portré- és szabad- kis történeket ábrázoló kompozícióira az irónia és egészséges székely humor jellemző. A cél az, hogy a nézőket egyrészt megnevettessék vagy épp elgondolkodtassák a témán.

Zamatos rajzainak legfőbb jellemzője, hogy túlzásokat alkalmaz, hogy kiemelje a célszemély vagy a témájának bizonyos jellemzőit. Felismerhető stílusa és karikatúrái rajzossága mellett munkái általában rövid feliratokat is tartalmaznak, amelyek tovább erősítik az üzenetet vagy a humort. Ezek a feliratok általában viccesek, ironikusak vagy éppen cinikusak. Néhol témái provokatívak, és céljuk az, hogy felkeltse az emberek érdeklődését vagy vitát generáljon bizonyos témákról vagy személyekről. A kiváló rajzainak és feldolgozott humoros témáinak erősségéhez hozzájárul, hogy egyszerű, minimalista stílusban készülnek. Az egyszerűség és a letisztultság a kompozicióinak a fő erőssége, mert így könnyen érthető és könnyen felismerhető a célszemély vagy a témája. Egy jó karikatúra szellemes és eredeti, amely figyelemfelkeltő és hatásos üzenetet közvetít, kreatív, de nem csak szórakoztató, hanem inspiráló, hatásos, éleslátó és humoros. Van hogy erős érzelmeket kelt a nézőben, legyen az nevetés, szomorúság, düh vagy bármilyen más érzelem.

A karikatúra művészeti értéke sokak számára vitatható, azonban az évtizedek során számos nagy hatású karikaturistát ismerhettünk, akiknek munkái elismerést és díjakat kaptak a művészeti világban. Az általános vélemény szerint a karikatúra nemcsak a humor és a torzítás révén szórakoztató, hanem társadalmi szerepet is betölt, hiszen segít rávilágítani az adott témák és személyek gyengeségeire, hibáira vagy abszurditásaira.

Kedves barátom én kívánok további jó alkotókedvet, sikeres munkát, hogy mielőbb találkozhassunk és együtt derülhessünk az újabb alkotásaidon.

Vetró B. S. András
2023.április 24, Bistrókert, Sepsiszentgyörgy