Sugár János képzőművész alkotásaiból – installáció, digitális print, ready-made, stencil, átalakított tárgyak, filmek, videók – mutat be a MAGMA egy bő válogatást a 80-as évektől napjainkig. A kiállítást megnyitó akcióra 2022. január 18-án, kedden 19 órától kerül sor, mely alkalomból a művész elkészíti az 1983-as „Magyarország a tiéd lehet” c. munkájának replikáját.

A közönség Sugár 2003-as Időjárőr c. projektje során keletkezett teljes szöveganyagát most először olvashatja a kiállítás apropóján megjelent kötetben, mely projekt a Gravitáció – Moszkva Tér című csoportos köztéri kiállítás keretén belül jött létre a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum rendezésében.

Első romániai egyéni kiállítása Sugárnak 2009-ben volt Ha nem provokálod, a hatalom láthatatlan címmel Marosvásárhelyen a B5 Studio / ARTeast Alapítvány szervezésében, ahol további csoportos kiállításokon vett részt, legutóbb 2020-ban a Kikapcsoltan – Bekapcsoltan 2 alkalmával, valamint 2019-ben a Tűz a múzeumban című közösségi projektjével a Galériák Fehér Éjszakája keretén belül.
2014-ben a Bukaresti Nemzetközi Kortárs Művészeti Biennále résztvevője, jelen kiállításon is látható MUTE című videoművével. A MAGMÁ-ban 2019-ben a Duet(t), valamint 2021-ben a Kikapcsoltan – Bekapcsoltan 2 csoportos kiállítások alkalmával találkozhatott a közönség néhány alkotásával, szintén az ARTeast Alapítvány szervezésében.

Rupert Sheldrake elmélete a morfikus rezonanciáról lényegében azt állítja, hogy létezik egy, még felderítetlen kölcsönhatás a múlt és a jelen között, és minden korábbi, azaz első megvalósulás befolyásolja a későbbi hasonló helyzeteket. Érdekes lehet ezt a művészetre értelmezni. A művész a múltból érkező morfikus rezonanciák felfogója és transzmittere. Az alkotás az a tevékenység, ami eleve jövő idejű, mert nincs hozzá köthető jelen-idejű igény, feladat, elvárás, parancs. Egyedül az alkotótól függ. És mint első megvalósulás, hatással van a többi, később születendő műtárgyra, (Minden műalkotás a művészet fogalom új definiciója kell hogy legyen – Erdély Miklósnak tulajdonított kijelentés).
Tehát a művészet a jövőben felfedezendő morfikus rezonancia modellje. – Sugár János

Sugár János (Budapest, 1958 –) szobrász szakon tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1979-84 között, ezzel párhuzamosan 1979-86 között aktív tagja volt az Erdély Miklós által vezetett Indigo csoportnak, majd 1985-től a Balázs Béla Stúdió tagja, 1990-95 között vezetőségének tagja. 1987-88 és 1989-90-ben Alternatív filmiskola címmel előadássorozatot tartott Peternák Miklóssal a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat József Attila Szabadegyetemén. A 80-as években többszöri alkalommal Stúdió díjas, majd Derkovits ösztöndíjban részesül, 2006-ban Munkácsy-díjat kapott.
A 80-as évek elejétől számos országos, illetve jelentős nemzetközi csoportos kiállítás résztvevője, többek közt 1991-ben a Săo Paulo-i Biennálén, 1992-ben a kasseli Documentán, majd 1996-ban az 1. Manifestán Rotterdamban, ez utóbbi fejleményeként Jurij Leidermannal közösen 1998-ban a budapesti Ludwig Múzeumban. 1988-ban és 1999-ben az Experimental Intermedia ösztöndíjasa New Yorkban. Filmjeiből 1998-ban az Anthology Film Archives, New York mutatott be válogatást. Válogatott egyéni és csoportos kiállításainak listája itt tekinthető meg.
Mindeközben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének egyik alapítója, 1990-től művészeti és médiaelméleti oktatója, néhány éve pedig a tanszék vezetője.
1994-ben az Artslink program keretében a Clevelandi Művészeti Intézet rezidense.
Alapító tagja a Media Research Alapítványnak, amely1994-ben, 95-ben és 96-ban a MetaFórum konferencia-sorozat szervezője Geert Lovinkkal és Diana McCartyval.
A Tilos Rádió 2007-től működő Alkotás Útja, a kortárs képzőművészetet bemutató tematikus, lassított elmúlású élőbeszéd-demonstráció műsorának egyik műsorvezetője.
Médialeméleti publikációi és szerkesztői munkája egyaránt jelentős, utóbbi tevékenységére két példa a 90-es évekből a Hypertext + multimédia. (szerk.), Artpool, Budapest, 1996 és a Buldózer, (szerk.) Media Research, Budapest, 1997. További válogatott publikációinak listája itt található.
Pályája elején, többek közt a klasszikus sokszorosító grafikai eljárások radikális ötvözéséből létrejövő kölcsönhatások érdekelték. Köztéri alkotások, public art művei és akciói mellett posztkonceptuális installációkat, filmeket, videókat készít, színházi díszlet is szerepel alkotásai közt, vagy televíziós műsorkészítés és rádiós műsorvezetés.

A kiállítótérbe való belépés ingyenes, azonban a hatályban lévő járványügyi rendeletek tiszteletben tartásával lehetséges, azaz érvényes oltási igazolvány felmutatásához kötött. A kiállítás látogatása alatt a maszkviselés és a távolságtartás kötelező.

A kiállítás 2022. április 15-ig látogatható – hétfő és ünnepnapok kivételével – naponta 11-19 óra között.

Szervező(k): MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum | Partner(ek): Kovászna Megye Tanácsa | Támogató(k): NKA - Magyar Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa

Megnyitó: 2022 Jan 18, 19:00
Látogatható: 2022 Jan 19 – 2022 Ápr 15
Nyitvatartás: 11:00–19:00, hétfőn és ünnepnapokon zárva
Helyszín: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér
Szerző: Sugár János
Koordinátor(ok): Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila